Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Přerov vypíše soutěž na plochu po bývalém hotelu Strojař. Bude zde moderní bytový dům

Přerov vypíše veřejnou soutěž na proměnu rozsáhlé plochy blízko centra, kde stojí opuštěná budova hotelového domu Strojař. Šestapadesát let stará budova by měla být zbourána, nahradit ji má moderní bytový dům. Vypsání veřejné zakázky na zpracování projektové dokumentace schválili zastupitelé.

Předmětem zakázky je návrh nové organizace prostoru, návrh výstavby objektů pro bydlení a občanské vybavenosti a odpovídajícího zázemí. Velký důraz bude kladen na kvalitní urbanistické a architektonické ztvárnění záměru odpovídající významu lokality. Podle primátora Přerova Petra Vrány (ANO) bude proměnu prostoru radnice hledat cestou soutěžního dialogu, což ocenili i zástupci opozice.

Radnici pomůže najít nejlepší architektonické řešení této oblasti pražská společnost MOBA, která se stala externím administrátorem zakázky. "Jsem nesmírně rád, že spolupracujeme s touto renomovanou společností, je to záruka kvality. Je to jedna z nejlepších architektonických kanceláří. Myslím, že nám pomůžou s odpovědí na mnoho otázek, které v rámci soutěžního dialogu vyvstanou," doplnil náměstek primátora Vladimír Lichnovský (ANO).

Za služby spojené s administrací a organizací soutěžního dialogu by mělo město společnosti vyplatit 2,3 milionu korun, skicovné přijde na 2,2 milionu a dalších 300 tisíc korun dostane za svou práci komise. Náklady na vypracování všech potřebných projektových dokumentací pro stavební povolení a realizaci výstavby jsou odhadovány na 24 milionů korun. "Kolik přesně bude stát samotná výstavba, nevíme, ale celkové předpokládané propočtené investiční náklady jsou bezmála 312 milionů korun," doplnil vedoucí odboru rozvoje Pavel Gala. Stavba by mohla být zahájena do pěti let.

Bývalý hotel Strojař (ne)přežil. Zůstane sice Přerovu, město ho však zbourá

Opuštěný hotelový dům Strojař, který Přerov koupil před sedmi lety za více než 40 milionů korun, aby zabránil vzniku další sociální ubytovny, se nebude prodávat. Zastupitelé zrušili své dva roky staré usnesení, ale zároveň rozhodli, že budova se...

Panelový dům Strojař se 144 bytovými jednotkami byl postaven v roce 1968 na Velké Dlážce jako svobodárna pro zaměstnance Přerovských strojíren. V roce 2000 ho získala do majetku armáda, která zde ubytovávala své vojáky z nedaleké vrtulníkové základny. Od ní v roce 2016 koupilo Strojař za 42,5 milionu korun město Přerov z obavy před vznikem sociální ubytovny.

Osud devítipodlažního panelového domu zaměstnává už druhé vedení radnice, všechny dosavadní plány skončily kvůli financím fiaskem. Novou podobu místa pomůže hledat na radnici také nově zřízený jedenáctičlenný výbor složený ze zástupců města. Výbor by se měl poprvé sejít na konci dubna.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luděk Peřina

Štítky Strojař, soutěž, Přerov, bytový dům, stavba, investice, plocha, radnice, hotel, ANO 2011, Petr Vrána

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov vypíše soutěž na plochu po bývalém hotelu Strojař. Bude zde moderní bytový dům  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.