Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Korupce ve velkém. Ve Slatinkách chybí konstrukční vrstva, v Loučanech pod asfaltem zůstala stará silnice

Olomoucký kraj dokončuje kontrolu staveb v korupční kause Autostráda, ve které chobotnice politiků, úředníků a stavebních firem ohýbala dopravní zakázky v regionu, a vydělávala tak miliony. V Loučanech například mafie položila nový asfalt na starou silnici a ve Slatinkách nechala v zemi nebezpečné odpady.

Ohnuté zakázky
II/369 Ostružná - Hanušovice
II/315 Leština - Dubicko - Úsov
II/440 Trhavice - Město Libavá
II/449 Unčovice - Litovel
polní cesta Loučany
III/44924 Slatinky
III/44316 Velká Bystřice - Mrsklesy
II/570 Slatinice - Lutín - Hněvotín
III/37752, 37754 Kostelec na Hané - Lešany - Zdětín
II/315 Seloutky - Domamyslice
Zdroj: Reportéři ČT

Kriminalisté v korupční kause Autostráda loni obvinili 13 lidí. Je mezi nimi bývalý krajský šéf ODS, náměstek hejtmana a radní Přerova Michal Zácha, přerovský podnikatel Robert Knobloch, úředníci a zástupci stavebních firem. Zácha a Knobloch v politice skončili. Skupina ohýbala stavební zakázky v dopravě, a vydělávala tak miliony korun. Policie škodu odhadla na 50 milionů.

Jak upozornil pořad Reportéři ČT, dopravní mafie výběrová řízení ovlivňovala ve svůj prospěch a zároveň šidila provedení prací. Reportéři popsali například opravu silnice v Loučanech na Olomoucku, kde stavbaři nový asfalt položili na starou silnici, ačkoliv ji měli vybourat. Na zakázce v hodnotě 10 milionů korun tak získali 2,5 milionu, které si rozdělili politici, úředníci, stavební dozor a zástupci stavebních firem.

Další přes dva miliony chobotnice vydělala na opravě silnice ve Slatinkách. Podle ČT zde stavbaři původní materiál, který obsahoval vysoké koncentrace rakovinotvorného dehtu nasypali za opěrnou zeď místo toho, aby nebezpečný odpad odvezli k likvidaci. Zkušební vrty navíc ukázaly, že v nové vozovce chybí jedna konstrukční vrstva, která tam podle projektu měla být.

Kriminalisté skupinu dlouhou dobu sledovali, monitorovali jejich schůzky například ve vinném sklepě na jižní Moravě a ve spisu detailně popsali desítku ohnutých stavebních zakázek v Olomouckém kraji. Vydělané peníze šly na úplatky, dárky, dovolené nebo víkendové pobyty.

Olomoucký kraj vybral ředitele správy silnic. Dál probíhá kontrola zakázek spojených s kauzou

Se začátkem dubna se stane ředitelem Správy silnic Olomouckého kraje dosavadní technický náměstek ředitele Ivo Černý. Ten v čele klíčové servisní organizace stál už v uplynulých měsících, jejím řízením byl pověřen po odvolání předchozího šéfa,...

Olomoucký kraj nyní dokončuje kontrolu všech podezřelých dopravních zakázek v regionu. Podle výsledků kontroly se rozhodne, co dál. 

"Jedna věc jsou výsledky analýz, druhé věc je rozhodnutí, jak s nimi budeme konkrétně nakládat. Není to bohužel tak jednoznačné, protože v jednom případě například zátěžové zkoušky, které jsou klíčové pro výdrž cesty, vyšly v pořádku, ale podle rozboru skladby cesty to vypadá, že tam jedna vrstva chybí. Budeme se muset rozhodnout, jestli upřednostnit výsledek zátěžových testů nebo půjdeme například cestou slevy na díle. Dodavateli to v žádném případě neodpustíme," popsal hejtman Josef Suchánek (STAN).

Do celé věci chce zapojit i jednotlivé obce. "Pokud budeme stát před rozhodnutím, jestli cestu rozbourat a nechat postavit znovu, což by samozřejmě musel dělat dodavatel, pak je to i otázka toho, jaký názor na to bude mít starosta nebo starostka příslušné obce, protože jim tam třeba na půl roku opět rozbijeme celou silnici," naznačil hejtman.

Bývalý politik Zácha se k obvinění odmítl vyjádřit.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj | Zdroj Reportéři ČT

Štítky korupce, doprava, zakázky, Autostráda, silnice, Olomoucký kraj, Loučany, stavební firma, Michal Zácha, Robert Knobloch, Reportéři ČT

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Satrapové v pašaliku chcó napodobit ta ku......y pražsky ODSSácky !!!

Úterý, 23. dubna 2024, 17:22Odpovědět

Korupce ve velkém. Ve Slatinkách chybí konstrukční vrstva, v Loučanech pod asfaltem zůstala stará silnice  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.