Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

FOTOGALERIE: Z budovy EMOS v Přerově už zůstal jen skelet. Rýsují se základy venkovního schodiště

Z bývalé budovy EMOS v centru Přerova už zůstal jen skelet. Stavbaři vyvezli asi tři tisíce tun suti a stavebního materiálu, škaredá stavba prochází komplexní rekonstrukcí za stamiliony. Po dokončení se Přerované dočkají moderní budovy s netradičním předsazeným schodištěm.

Startuje přestavba nevzhledné dominanty přerovského náměstí. Vyjde na 360 milionů

Padesát až osmdesát zaměstnanců stavební firmy bude od příštího týdne pracovat na přeměně bývalé budovy EMOS v centru Přerova. Nevzhledná stavba projde během necelých dvou let komplexní rekonstrukcí podle návrhu, který vzešel z odborné...

Budova na hlavním přerovském náměstí přezdívaná EMOS nahradila před 55 lety původní zástavbu, ale kvůli svému socialistického rázu se postupně stala terčem kritiky. Vedení Přerova se rozhodlo pro rozsáhlou přestavbu, která se řadí mezi historicky největší investice do majetku města. Rekonstrukce vyjde na více než 359 milionů korun, radnice počítá s dotací ve výši 167 milionů.

"Stavba zatím probíhá v souladu s harmonogramem. Probíhá odstraňování vnitřních konstrukcí s tím, že se obnažuje i nosný ocelobetonový skelet. Práce zároveň probíhají v prvním podzemním podlaží, kde se dělají betonáže podlah," popsala vedoucí odboru řízení projektů a investic na přerovském magistrátu Ivana Pinkasová.

Jedním z nejzajímavějších prvků bude předsazené viditelné schodiště na přední straně fasády, na kterém by se mělo začít pracovat zhruba v polovině letošního roku. "V prvním podzemní podlaží již probíhá pro toto schodiště příprava nosných konstrukcí," řekla Pinkasová.

Podle zástupců stavební firmy je odstrojení fasády jednou z nejnáročnější částí projektu. "Předsazené schodiště se stane součástí nové fasády,“ podotkla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Z budovy doposud stavbaři odvezli asi tři tisíce tun suti a stavebního materiálu a v průběhu roku začnou pracovat na nové fasádě, aby na zimu byl celý objekt uzavřený a mohlo se pracovat uvnitř. Dokončení je v plánu na podzim příštího roku.  

"Nějaké problémy se samazřejmě průběžně vyskytují jako na každé stavbě, ale zatím to není nic závažného. Jsou tam oproti zpracované dokumentaci nějaké rozdíly, ovšem všechno šlo vyřešit za provozu," ubezpečila Pinkasová.

Po dokončení stavebních prací by se mělo rozběhnout zařizování interiérů, nábytku a dalších prvků tak, aby pětipodlažní objekt mohl sloužit přibližně stovce magistrátních úředníků a také k dalším účelům, část bude vyčleněna i pro veřejnost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov, Michal Šverdík

Štítky EMOS, rekonstrukce, schodiště, stavba, skelet, suť, Přerov, schodiště, fasáda, Lenka Chalupová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Z budovy EMOS v Přerově už zůstal jen skelet. Rýsují se základy venkovního schodiště  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.