Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Ornitologové mapovali výskyt sov v Jeseníkách, zaznamenali tuzemský nejmenší i největší druh

Takřka 200 kilometrů nachodili dobrovolníci při večerním a nočním monitoringu výskytu sov v oblasti Jeseníků. Při premiérovém sčítání tohoto ptačího řádu se dvacítka profesionálních i amatérských ornitologů z různých koutů České republiky zaměřila nejen na zjišťování druhů, ale také na počet jedinců a mapování míst, ve kterých se sovy vyskytují.

„Víme, že v CHKO Jeseníky žije šest druhů sov, ale chybí nám podrobnější informace o jejich aktuální početnosti a rozšíření. Takto organizované sčítání sov jsme uspořádali poprvé a doufám, že se stane tradicí. Nejde pouze o mapování těchto pozoruhodných tvorů, ale také o setkání zájemců o přírodu, vzájemnou výměnu znalostí a zkušeností," uvedl Daniel Křenek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Dobrovolníci sčítali ve večerních a nočních hodinách na devatenácti předem vytipovaných trasách o celkové délce 189 kilometrů. Sovy zaznamenávali podle hlasových projevů, které jsou poměrně dobře slyšitelné. Ke sčítání využili také moderní techniku v podobě sedmi diktafonů umístěných v lesích, kde je předpoklad výskytu sov.

VIDEO: Elektroakupunktura pomáhá lidem na vozíku. Na nadějném projektu se podílí i vědci z Olomouce

Vědci z Univerzity Palackého v Olomouci spolupracují na projektu, který je zaměřený na léčbu pacientů s přerušením míchy, poruchami hybnosti nebo bolestmi pohybového aparátu pomocí elektroakupunktury. Nadějná terapie pomáhá i lidem na vozíku.

Účastníkům sčítání se podařilo zaznamenat šest samců naší nejmenší sovy, kulíška nejmenšího. „V jednom případě naopak i naší největší sovu - výra velkého. Pro Jeseníky nejvzácnějším druhem byl puštík bělavý, který se do zdejších lesů rozšířil teprve nedávno a v CHKO už založil malou populaci. Nejčastější byl podle očekávání puštík obecný, u něhož ornitologové zaznamenali 26 teritorií. Jednou slyšeli dokonce tokající pár. Všechny potěšilo devět houkajících samců vzácné sovy sýce rousného. Kromě sov byli zjištěni dva jeřábci lesní a osm sluk lesních,“ upřesnil Křenek. Doplnil, že výsledky budou kompletní po vyhodnocení nahrávek z diktafonů.

„Za zmínku stojí, že nejmladšímu účastníkovi, který noční pochůzku bez problémů zvládl, samozřejmě v doprovodu dospělého, bylo 10 let. Zapojení takto mladých lidí nás těší, považujeme za důležité, aby získávali vztah k přírodě,“ dodal Miroslav Havira z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. 

V Jeseníkách, nejvyšších moravskoslezských horách, se nedávno uskutečnil také průzkum zaměřený na šelmy, který potvrdil výskyt několika vlků a minimálně jednoho rysa. Zapojily se do něj čtyři desítky dobrovolníků. Jejich plošné mapování se v Jeseníkách uskutečnilo po deseti letech. Výskyt psovité šelmy zaregistrovala i jedna ze skupinek při nedávném monitorování výskytu sov, sčítání totiž měla zpestřeno vytím vlků, doplnila mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Iryna Miedviedieva

Štítky Příroda, ptáci, ptactvo, sovy, sčítání sov, Jeseníky, Olomoucký kraj, AOPK ČR, CHKO Jeseníky, ochrana přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ornitologové mapovali výskyt sov v Jeseníkách, zaznamenali tuzemský nejmenší i největší druh  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.