Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Šance pro Plumlovskou přehradu. Jedovaté sinice by měly zastavit moderní čističky

Necelá polovina obcí nad Plumlovskou přehradou na Prostějovsku nemá kvalitní čističky odpadních vod, což může být jedním z důvodů, proč nádrž každé léto trápí sinice. V budoucnu by se to mohlo změnit. Povodí Moravy slíbilo, že obcím poradí, jak s odpadní vodou efektivně nakládat.

Kdysi vyhledávanou Plumlovskou přehradu v minulosti jedovaté sinice téměř zabily. Povodí Moravy proto nádrž před lety vyčistilo, zbudovalo mokřady a na přítocích instalovalo srážedla fosforu. Opatření za stamiliony však pomohla jen částečně, téměř každé léto koupací sezona na Plumlově končí předčasně. Fosfor, který je živnou půdou pro sinice, se totiž do vody dostává z hnojiv z polí a z odpadních vod obcí nad přehradou.

"Kraj společně s obcemi každoročně přispívá na odstranění fosforu na přítocích do nádrže, aby tak co nejvíce prodloužili koupací sezónu. Bohužel s postupující klimatickou změnou už tohle nestačí. Ve spolupráci s Povodím Moravy a obcemi proto chceme využít i další opatření, která kvalitu vody v plumlovské vodní nádrží zlepší, a to dlouhodobě," uvedl po nedávné schůzce zástupců Olomouckého kraje, Povodí Moravy, úřadů a obcí krajský radní pro oblast životního prostředí Martin Šmída (Piráti).

VIDEO: Ve veřejné sbírce na opravy zámku v Plumlově je zatím sto šedesát tisíc. Převažují drobní dárci

Přes sto šedesát tisíc korun se zatím objevilo na účtu veřejné sbírky na opravy zámku v Plumlově na Prostějovsku. Přispívají především drobní dárci, i když největší příspěvek je od obce Prostějovičky. Zámek, který se stal národní kulturní...

Jedním z klíčových řešení jsou moderní čističky odpadních vod, které ovšem provozuje pouze pět z devíti obcí v okolí přehrady. Přitom i novější čističky budou muset zlepšit výkon, aby fosfor dostaly z vody pryč. "Máme vzorové příklady například z povodí Brněnské přehrady, kde byl rovněž dlouho neutěšený stav a s pomocí všech zainteresovaných se podařilo situaci výrazně zlepšit. I v případě Plumlovské přehrady máme několik možností, jak zajistit lepší kvalitu vody," věří ředitel pro správu Povodí Moravy Antonín Tůma.

Povodí Moravy obcím slíbilo pomoc ohledně výběru vhodné technologie, typu čističky odpadních vod nebo nastavení limitů na odtoku, které umožní kvalitní vodu v nádrži udržet co nejdéle. 

Na snižování koncentrace fosforu na přítocích do přehrady se nyní podílí Povodí Moravy, Olomoucký kraj, Plumlov, Prostějov a Bousín, Lipová, Malé Hradisko, Mostkovice a Stínava. Obce Buková, Vícov a Krumsín zabezpečují odstraňování fosforu samy ve svých čističkách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky sinice, jed, fosfor, voda, kvalita, vodní nádrž, Plumlovská přehrada, Povodí Moravy, Olomoucký kraj, nádrž, okres Prostějov, čistírna odpadních vod, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šance pro Plumlovskou přehradu. Jedovaté sinice by měly zastavit moderní čističky  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.