Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Faráře z Velkých Losin zadržela při vstupu do Vatikánu policie. Měl u sebe vzduchovou pistoli

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z Velkých Losin na Šumpersku, který měl u sebe v tašce vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák. Muž se podle agentury ANSA ospravedlňoval tím, že zbraně jsou určené pro osobní obranu.

Policie již z nedovoleného ozbrojování stíhá duchovního a dalšího muže z Česka, který byl zřejmě skutečným majitelem zavazadla. Podle italského tisku jde o faráře z Velkých Losin Milana Palkoviče.

Policie podle italských médií faráře zadržela v neděli během kontrol, které se provádějí při vstupu do Vatikánu. Kněz doprovázel skupinu poutníků z Česka a taška, ve které policisté nalezli vzduchovou pistoli a další podezřelé předměty, údajně patřila jednomu z věřících. Při výslechu duchovní uvedl, že předměty měly sloužit pro osobní obranu.

Podle deníku Corriere della Sera však policie nepovažuje toto odůvodnění za věrohodné. Vyšetřovatelé se domnívají, že věřící zřejmě tašku svěřil duchovnímu, protože si myslel, že ten vzhledem ke svému církevnímu postavení nebude podroben důkladné bezpečnostní kontrole. Oba muži jsou stíháni na svobodě.

Jak uvedl server Novinky.cz, Palkovič řekl, že výprava z Česka jela do Vatikánu na pouť. Součástí skupiny byla i nevidomá dívka, s níž cestoval muž, který měl plynovou pistoli, což dotyčný vysvětloval tím, že dívka byla už dříve napadena. "Říkal, že ji má v Česku registrovanou a že si zjišťoval, že ji může v EU normálně nosit, ale že do Vatikánu to asi neprojde. Poprosil mne, jestli bych ji vzal k sobě, že to bude lepší, když tak ji najdou u mě," popsal Palkovič.

Tisíce věřících navštívily Olomouc. Josef Nuzík se ujal úřadu arcibiskupa

Olomoucký arcibiskup Josef Nuzík byl dnes v katedrále svatého Václava uveden do svého úřadu. V katedrále a před ní tomu přihlíželo několik tisíc lidí. Olomouc takovouto významnou církevní událost zažila po 32 letech, kdy se úřadu ujal Nuzíkův...

"Vyhodnotil jsem to tak, že je to jen plynová pistole, která má člověka jenom zastrašit. Italská policie to vyhodnotila tak, že v Itálii to možné není," vysvětlil důvod zadržení duchovní. "Věc už uzavřeli a propustili nás," dodal s úlevou farář, který je stále v Itálii.

Olomoucké arcibiskupství potvrdilo, že kněz je na pouti ve Vatikánu, spojit se s ním však zástupcům diecéze dosud nepodařilo. "Tuto informaci máme zatím neoficiálně, nejsem tedy schopen ji potvrdit. Pravda je, že dotyčný kněz opravdu odjel na nedělní pouť do Říma, kde se v tuto chvíli nachází. Myslíme si, že se jedná o nějaké nedorozumění, zřejmě podcenil situaci. Rozhodně nevěříme, že by v tom byl nějaký špatný úmysl. Záleží samozřejmě na policii, jak to vyšetří, naprosto respektujeme jednání italských úřadů," řekl mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka. "Ve chvíli, kdy bude tato věc potvrzena, povedeme s ním diskusi, co se vlastně stalo, budeme chtít slyšet jeho názor," uvedl.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky policie, Vatikán, zadržení, kněz, pistole, zbraň, Velké Losiny, Česko, pouť, okres Šumperk, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Faráře z Velkých Losin zadržela při vstupu do Vatikánu policie. Měl u sebe vzduchovou pistoli  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.