Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Přerov chce snížit světelný smog a ušetřit. Ještě letos vymění čtyři stovky venkovních svítidel za úspornější

Přerovská radnice chce snížit světelný smog ve městě a ještě ušetřit za energie. Ve druhé polovině letošního roku hodlá obměnit téměř čtyři stovky venkovních svítidel za nové úspornější LED lampy. Výměna přijde na 13,5 milionu korun.

V ulicích Přerova je na šest tisíc svítidel, všechna by měla projít obměnou. V první fázi budou vyměněny světelné body v ulicích Želatovská, Dvořákova, třída 17. listopadu, Bří Hovůrkových, U Tenisu, Kozlovská a Bayerova. "Vymění se celkem 391 svítidel za nové LED lampy, chtěli jsme, aby šlo v první etapě o ucelený blok města, aby to mělo nějaký vliv. LED světla mají přinést úsporu, jejich spotřeba se pohybuje od 20 do 60 wattů, navíc budou opatřena stmívači, takže třeba v pozdějších nočních hodinách mohou svítit například jen na třicet procent," uvedl náměstek primátora Přerova Vladimír Lichnovský (ANO). 

Přerov chce výměnu svítidel ve městě rozdělit do deseti etap, náklady odhaduje na sto milionů korun a počítá s dotacemi. "V příštích etapách bude celý záměr složitější, protože se budou pořizovat například i nové stožáry a svorkovnice," dodala vedoucí odboru investic na magistrátu Ivana Pinkasová. O zakázku se postará externí administrátor.

Výše dotace je 30 korun na jednu ušetřenou kWh elektrické energie ročně. "Je velká naděje, že dotaci získáme, pro město naší velikosti může činit až deset milionů korun," řekl náměstek k první etapě. 

Prostějov pokračuje v modernizaci veřejného osvětlení. Letos chce vyměnit tisíc svítidel

Město Prostějov chystá v letošním roce další etapu postupného přechodu veřejného osvětlení k úspornějším LED zdrojům. V roce 2024 chce radnice nechat vyměnit přibližně tisíc starých sodíkových lamp. Hodnota investice se má pohybovat okolo...

Do modernizace veřejného osvětlení se pouští i další města v Olomouckém kraji. Například prostějovská radnice letos plánuje vyměnit dalších bezmála tisícovku sodíkových lamp veřejného osvětlení za LED zdroje světla. Investice vyjde zhruba na 11 milionů korun, město chce získat rovněž dotaci. Radnice chce postupně vyměnit všech 5200 lamp, od roku 2022 bylo v Prostějově již modernizováno zhruba 2200 svítidel. 

V Jeseníku svítí nové úsporné lampy od konce loňského roku, kdy město vyměnilo v první etapě 372 sodíkových svítidel za úspornější LED osvětlení. Radnice by díky tomu měla ročně ušetřit zhruba 880 tisíc korun. Druhá etapa obnovy veřejného osvětlení se chystá letos.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky světlo, výměna, LED, lampa, energie, Přerov, svítidlo, smog, dotace, veřejné osvětlení, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov chce snížit světelný smog a ušetřit. Ještě letos vymění čtyři stovky venkovních svítidel za úspornější  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.