Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Jesenické vodárny snížily ztráty vody na třetinu. Nyní jsou hluboko pod republikovým průměrem

Na třetinu se jesenickým vodárnám podařilo za posledních více než deset let snížit úniky vody v rozvodné síti. Posledních pět let se ztráty daří vodohospodářům na Jesenicku držet blízko hranice deseti procent. Celorepublikový průměr je o téměř pět procent vyšší.

Ztráty vody kvůli poruchám nebo haváriím ve vodovodní síti jeseničtí vodohospodáři už pátým rokem drží blízko deseti procent. V roce 2023 to bylo 10,3 procenta, v předcházejících čtyřech letech pod deseti procenty. Republikový průměr přitom v roce 2022 činil 14,7 procenta.

V roce 2008 dosahovaly ovšem ztráty vody na Jesenicku 29,7 procenta, v roce 2012 to bylo 28,7 procenta. Poté šla křivka dolů.

"Pro nás je udržitelné hospodaření s vodou zásadní, obzvláště v dobách, kdy se vydatnost vodních zdrojů může měnit. Minimalizace ztrát je důležitým ukazatelem v udržitelném hospodaření s vodou," je přesvědčena ředitelka VaK Jesenicka Lenka Podhorná. Společnost má v regionu téměř čtyři tisíce přípojek, při množství 993 tisíc kubíků je na Jesenicku průměrná denní spotřeba vody na obyvatele 77 litrů. Republikový průměr je okolo 90 litrů.

Ztráty chtějí vodárny v budoucnu dál snižovat. "Probíhají přípravné práce na vybudování vodárenského dispečinku, který nám umožní detailnější a hlavně nepřetržité sledování vodohospodářské infrastruktury, a tím i efektivnější odhalování poruch. Jejich včasnější opravou dokážeme ztráty zase o něco snížit," věří technický ředitel Vak Jesenicka Robert Černý.

Obyvatelé Jesenicka získají nový zdroj vody z Keprnického potoka. Investice bude 127 milionů

Obyvatelé Jesenicka získají nový zdroj pitné vody. Na připojení Keprnického potoka na zrekonstruovanou úpravnu vody v Adolfovicích získaly jesenické vodárny dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Zařízení zásobuje pitnou vodou více než 15...

Ohodnoť článek

Foto Unsplash

Štítky voda, ztráty, síť, havárie, porucha, investice, vodárna, Jeseník, vodní hospodářství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jesenické vodárny snížily ztráty vody na třetinu. Nyní jsou hluboko pod republikovým průměrem  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.