Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Asi hledal poklad. Jeskyňářům někdo z Hranické propasti vytáhl sto padesát metrů vodícího lana

Sto padesát metrů mapovacího a vodícího lana vytáhl ze zatopené Hranické propasti neznámý pachatel, a způsobil tak komplikace hranickým jeskyňářům a potápěčům, kteří letos pokračují v 3D mapování zdejšího podzemí. Vzali to naštěstí s úsměvem. Asi hledal na konci lana poklad, a nic nevytáhl, vtipkují.

Hraničtí potápěči v současné době pokračují ve zpracování 3D mapy Hranické propasti u Hranic na Přerovsku. Když před pár dny opět přišli k jezírku, nestačili se divit. Asi sto padesát metrů lana, které jim slouží jako mapovací a vodící šňůra, bylo vytažených a zmuchlaných na plošině u jezírka.    

"Paradoxní je, že na spodní plošinu k jezírku by se nikdo neměl dostat. My tam máme konzole navrtané ve skále a na jedné z nich bylo uvázané lano, které jsme měli jako mapovací a vodící šňůru do Severozápadního kanálu. Abychom s lanem mohli manipulovat, bylo namotané na cívce. Někdo to chytl a začal to tahat z vody na plošinu. Vymotal asi sto padesát metrů," popisuje předseda místní speleologické organizace Hranická propast Michal Guba.

Myslí si, že ani tak nešlo o zlý úmysl, ale spíše o zvědavost. Celou věc tak jeskyňáři vzali s nadhledem. "Viděl tam nějaké zavěšené lano, tak za to zkusil tahat, co vytáhne, jestli tam není nějaký poklad na druhé straně. A nevytáhl nic," krčí rameny Guba. "Aspoň, že šňůru nechal nepoškozenou na plošině u jezírka."

Největší problém tak podle něho bude v tom, jak zmuchlané stopadesátimetrové lano opět rozmotat a poté ho namotat zpátky na cívku. "Chtěli jsem se do toho pustit už včera, bohužel nebyly dobré podmínky, tak na to půjdeme asi za čtrnáct dní. Zásadní komplikace to není, ale místo toho jsme už mohli pokračovat v mapování propasti. Je to zdržení," přiznává Guba.

Jeskyňáři 3D skenerem mapují poslední části Hranické propasti. Letos by chtěli práci dokončit

Možná už letos bude k dispozici ucelená prostorová mapa nejhlubší zatopené jeskyně světa, Hranické propasti na Přerovsku. Jeskyňáři by do konce roku chtěli pomocí speciálního 3D skeneru zaznamenat poslední suché podzemní části a zároveň je...

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hranická propast - ZO ČSS 7-02, Hranický kras

Štítky mapovací lano, poškození, komplikace, potápěč, jeskyňář, Hranická propast, jezírko, okres Přerov, Hranice, šňůra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Asi hledal poklad. Jeskyňářům někdo z Hranické propasti vytáhl sto padesát metrů vodícího lana  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.