Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Čas se naplnil. Přerovský Strojař půjde příští rok k zemi, na místě budou byty

Čas pro bývalý přerovský hotel Strojař, bez kterého si lokalitu poblíž Bečvy málokdo dokáže představit, se definitivně naplnil. Radnice již začala připravovat demolici, ikonická budova půjde k zemi příští rok. Na místě vzniknou byty.

Náměstek primátora Přerova Vladimír Lichnovský (ANO) potvrdil, že radnice již začala připravovat podklady pro soutěž na projektovou dokumentaci pro demolici. "V letošním roce chceme mít projekt hotový, aby v příštím roce mohla demolice proběhnout. Podle kubatury budovy se bavíme o nákladech asi 30 až 35 milionů korun, ale je to jenom odhad," potvrdil náměstek. 

Přestavba devítipodlažního více než šedesát let starého domu by byla technicky náročná a příliš nákladná. Vedení radnice se nakonec shodlo s opozicí, že Strojař zbourá, ale pozemky prodávat nebude, aby město nad budoucností lukrativní lokality u vody a poblíž centra neztratilo vliv. Opuštěnou stavbu by měl nahradit moderní bytový dům, který by podle předběžných odhadů mohl přijít na více než 300 milionů korun.

Radnice již připravuje urbanistickou soutěž na celou lokalitu, nedávno se sešel řídící výbor složený s odborníků a zástupců města včetně opozice. 

Frekventovaný přechod pro chodce poblíž hřbitova a stadionu v Přerově je v ohrožení. Krajský úřad ho chce zrušit, protože není bezpečný. Město je proti. Argumentuje tím, že za poslední roky se zde nestala žádná vážná nehoda. Radnice už podala...

"Bylo to konstruktivní jednání, kdy jsme probírali různé věci, jako je například typologie bytů a jejich mix v novém domě. Zatím však ani nevím, jestli to bude jeden dům nebo dva či tři domy. Koncem června by mělo dojít k vyhlášení soutěžního dialogu, proběhnou například workshopy, výsledky budou známé v únoru příštího roku," popsal náměstek primátora Tomáš Navrátil (ANO).

Panelový dům Strojař se 144 bytovými jednotkami byl postaven v roce 1968 na Velké Dlážce jako svobodárna pro zaměstnance Přerovských strojíren. V roce 2000 ho získala do majetku armáda, která zde ubytovávala své vojáky z nedaleké vrtulníkové základny. Od ní v roce 2016 koupilo Strojař za 42,5 milionu korun město Přerov z obavy před vznikem sociální ubytovny.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Přerov, Strojař, demolice, lokalita, soutěž, byty, ANO, Vladimír Lichnovský, radnice, Tomáš Navrátil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čas se naplnil. Přerovský Strojař půjde příští rok k zemi, na místě budou byty  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.