Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Miliony na podporu obchůdků na venkově. Olomoucký kraj zvýšil dotace

Olomoucký kraj v letošním roce navýšil dotace na podporu venkovských obchůdků. Ve schváleném balíku je přes sedm milionů korun, další téměř čtyři miliony přidá stát. Bez podpory by se některé obchody na venkově musely zavřít.

Obyvatelé vesnic v Olomouckém kraji se nemusí obávat, že nebudou mít možnost nakoupit si ve své obci základní potraviny. V dotačním programu Obchůdek kraj letos podpoří přes sto malých prodejen, které by jinak zavřely.

"O program Obchůdek je každoročně velký zájem. Letos dokonce takový, že jsme v březnu navýšili jeho podporu a dodatečně podpoříme další desítky prodejen. Chceme, aby byly na venkově dostupné základní služby pro všechny občany," uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN).

Schválenou podporu má 114 obchůdků, v balíku je 7,2 milionu korun, další 3,8 milionu přidá Ministerstvo průmyslu a obchodu. Maximální výše dotace na jednoho žadatele je 100 tisíc korun.

"Nemůžeme dopustit, aby z venkova mizely malé prodejny s potravinami a například senioři pak za nákupy museli složitě dojíždět do větších měst. Dotační program je zaměřený na podporu maloobchodních prodejen v obcích maximálně do tisíce obyvatel, kde má největší smysl," dodal náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Jan Šafařík (Spojenci).

Méně druhů a speciální ceník. Samosběr zeleniny na Hané po loňském náporu čekají změny

Loňský obrovský zájem zákazníků o samosběr pestré škály čerstvé zeleniny vyvolal ve Vojnicích na Olomoucku kolaps dopravy a pro pořádajícího pěstitele Ladislava Kašpara a jeho tým byl náročnou zkouškou. Pro letošní rok na svých polích nabídku...

Ohodnoť článek

Foto Olomoucký kraj

Štítky dotace, Olomoucký kraj, venkov, prodejna, obchod, potraviny, Josef Suchánek, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Jan Šafařík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miliony na podporu obchůdků na venkově. Olomoucký kraj zvýšil dotace  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.