Počasí dnes27 °C, zítra31 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

V pavilonu opic zpívá giboní pár. Zoo Olomouc získala samici z Anglie

Do olomoucké zoologické zahrady přicestovala z Anglie jedenáctiletá samice gibona siamang, která by měla v pavilonu opic vytvořit chovný pár se samcem žijícím na Svatém Kopečku. Tento druh chová olomoucká zoo přes třicet let, dosud se zde narodilo sedm mláďat. Nový pár se nyní seznamuje ve výběhu.

Zástupci Evropského chovného programu doporučili jako vhodnou partnerku pro olomouckého gibona siamang jedenáctiletou samici z anglické zoologické zahrady Thrigby Hall, a ta po vyřešení potřebných náležitostí putovala letecky do Prahy a následně do areálu na Svatém Kopečku. Tam strávila několik týdnů ve speciální části určené pro preventivní karanténu. Poté už se zvířata podobného věku setkala přímo v pavilonu opic. „Prozatím se nášejí dobře a od prvního dne spolu ve výběhu ‚zpívají‘. Ještě nějaký čas potrvá, než se náklonnost jednoho k druhému prohloubí,“ sdělila v tiskové zprávě zooložka Jitka Vokurková s odkazem na typický hlasitý zvukový projev největšího druhu gibona.

„Pod krkem mají rezonanční vak jako žáby, který se nafukuje do velikosti lidské hlavy a díky němu dochází k zesílení jejich hlasitých vokalizací. Tím se ze všech gibonů projevují nejhlasitějšími zvuky. Ti, kteří si přivstanou, mohou obdivovat giboní zpívání. Označují si tak teritoria a jejich hlas bývá slyšitelný do vzdálenosti až 1,5 kilometru,“ popisuje mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Bizarní pták z příbuzenstva datlů. Vousák přinesl olomoucké zoo ocenění v soutěži Bílý slon

Bizarní pták z příbuzenstva datlů, vousák senegalský, přinesl olomoucké zoo ocenění v prestižní soutěži o odchov roku nazvané Bílý slon. V konkurenci dvacítky českých a slovenských zahrad se vousák v kategorii ptáci umístil na třetím místě, což...

Olomoucká zoologická zahrada chová siamangy od roku 1993, o rok později získala zoo chovný pár, který pocházel přímo z volné přírody z Indonésie. „Celkem se v zahradě narodilo 7 mláďat včetně samce, který bude tvořit s nově příchozí samicí pár,“ podotkla mluvčí Gronská.

Osm metrů na jedno zhoupnutí
Siamang se pohybuje velmi elegantním způsobem v závěsu za ruce, který označujeme jako brachiace, pomocí níž zvládnou překonat vzdálenost až 8 m během jediného zhoupnutí. Přirozeným biotopem pro tyto primáty jsou lesy v oblastech Asie, kde obývají nížiny i nižší pohoří. Živí se rostlinnou potravou jako jsou různé plody a listy. Jedná se o největšího gibona. Díky dvěma srostlým prstům, tvoří jeho ruce hák a získávají tak lepší uchopovací schopnosti. Po sedmiměsíční březosti rodí samice každé 2-3 roky mládě, které se první 3-4 měsíce drží jejího břicha a matka je kojí do 2 let věku. Živí se především listy, dále ovocem, ptačími vejci a drobnými obratlovci. Giboni jsou ohrožováni především ztrátou a degradací životního prostředí.
Zdroj: Zoo Olomouc

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, siamang, gibon, opice, pavilon opic, Zoo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pavilonu opic zpívá giboní pár. Zoo Olomouc získala samici z Anglie  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.