Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Bizarní pták z příbuzenstva datlů. Vousák přinesl olomoucké zoo ocenění v soutěži Bílý slon

Bizarní pták z příbuzenstva datlů, vousák senegalský, přinesl olomoucké zoo ocenění v prestižní soutěži o odchov roku nazvané Bílý slon. V konkurenci dvacítky českých a slovenských zahrad se vousák v kategorii ptáci umístil na třetím místě, což je pro Olomouc úspěch po patnácti letech.

Z opeřenců v olomoucké zoo se naposledy prosadil odchov zoborožců šedolících v roce 2009. "Letošního ocenění v prestižní chovatelské soutěži si velmi vážíme a rád bych poděkoval týmu chovatelů, který se nejen o vousáky senegalské stará a na samotném odchovu má lví podíl, Filipovi Vařekovi, Vojtěchovi Maškovi a Monice Davidové," netajil radost kurátor ptáků Jan Kirner.

Prvoodchov vousáka senegalského předstihl pouze odchov ledňáka modrokřídlého ze Zoo Hodonín a na prvním místě asistovaný odchov dvojzoborožce indického ze Zlína.

Vousáky senegalské, bizarní ptáky z příbuzenstva datlů, vyskytující se na africkém kontinentu, chová olomoucká zoo od roku 2015. "Na sezónu 2023 dostal pár přístup do nové venkovní voliérky. Zhruba po měsíci otálení ji začal plně využívat a vyhřívat se na slunci. Zdánlivě se nestalo nic kromě vytesání dutiny. Přirozeností vousáků ale je v dutinách i přespávat, takže jsme tomu nepřikládali zásadní váhu. O to větší byla euforie, když při jedné víkendové službě chovatelka Monika Davidová zaslechla pípání. Po osmi letech jsme se dočkali prvního mláděte," popisuje mluvčí zoo Olomouc Iveta Gronská.

V zoo na Svatém Kopečku se narodila dvojčata lemurů tmavých. Po osmileté pauze

Návštěvníci Zoo Olomouc mohou pozorovat nové přírůstky ve výběhu lemurů tmavých, po osmileté pauze přišla na svět dvojčata. Olomoucká zoologická zahrada neměla v předchozích letech doporučení k odchovu, nyní už samice nosí na svém těle mláďata....

Pípání bylo delší dobu jediným signálem života mláděte, které na prahu podzimu úspěšně vyletělo. Hloubka vytesané dutiny měla neuvěřitelných 96 centimetrů. Samičku zoo později dopárovala podobně starým samcem a věří v pokračování chovu.

Hmatová pera
Zástupci čeledi vousákovitých patří mezi drobné až středně velké ptáky se zavalitým tělem a robustním zobákem. U kořene zobáku vyrůstají hmatová pera typická pro tuto skupinu. V přírodě se zástupci vousáků vyskytují v tropickém pásu Afriky, Asie i Jižní Ameriky. Vousák senegalský je africkým druhem s typickým červenočerným zbarvením s krémově bílými boky. Hlavní složkou jejich potravy jsou různé plody, v době odchovu také hmyz.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky vousák, hmat, pera, ptáci, datel, ocenění, soutěž, Bílý slon, zoo, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bizarní pták z příbuzenstva datlů. Vousák přinesl olomoucké zoo ocenění v soutěži Bílý slon  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.