Počasí dnes22 °C, zítra26 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

ANKETA: Na olomoucký magistrát již lidé mohou přijít s elektronickým občanským průkazem

Na olomouckém magistrátu se už nyní mohou lidé prokazovat elektronickým dokladem totožnosti v mobilním telefonu. Novinku magistrát zavedl zhruba o šest týdnů dříve, než nařizuje zákon. Úřady s rozšířenou působností musí přijímat eDoklad od července.

Olomoucký magistrát svoje odbory, kde lidé musejí prokazovat totožnost, vybavuje potřebným technickým zařízením. "Na odboru správních činností tuto novinku umožňujeme o něco dříve už nyní. Znamená to, že na matrice nebo na oddělení evidence obyvatel, občanských průkazů a cestovních dokladů stačí prokázání totožnosti digitálním stejnopisem průkazu prostřednictvím aplikace eDoklady v mobilním telefonu," uvedl tajemník magistrátu Marek Černý. Běžné doklady totožnosti budou úředníci přijímat jako dosud.

Elektronické doklady přijímají například také radnice v Zábřehu, Přerově nebo Šumperku.

Povinnost akceptovat digitální stejnopis občanského průkazu budou mít od července spolu s obcemi s rozšířenou působností také například policie, soudy, finanční úřady, úřady práce, živnostenské a katastrální úřady, kraje, krajské hygienické stanice, stavební úřady na krajské úrovni a úrovni obcí s rozšířenou působností, pobočky Czech Point na obcích s rozšířenou působností či obecní policie obcí s rozšířenou působností.

Olomoučtí radní po protestním koncertu schválili další krok pro sloučení divadla a filharmonie

Rada města Olomouce schválila zřizovací listinu nové organizace, která má vzniknout spojením Moravského divadla Olomouc (MDO) a Moravské filharmonie Olomouc (MFO). Účinná je od 1. ledna 2025, schválit ji ale musí ještě 10. června zastupitelé....

Aplikaci eDoklady si od konce letošního ledna do začátku května stáhlo více než 400 tisíc uživatelů a zároveň ji využívá 670 ověřovatelů. eDoklady umožňují lidem mít občanský průkaz uložený v telefonu v digitální podobě a prokazovat se jím vůči státu, obcím, soukromým subjektům i ostatním občanům.

Od počátku příštího roku se povinnost ověřovat eDoklady rozšíří na ostatní orgány veřejné moci, například školy, vysoké školy, zdravotní pojišťovny, banky, notáře, Českou poštu či zastupitelské úřady a soukromé osoby, kterým předpisy stanovují ověřování totožnosti nebo jiných osobních údajů. Zavedení eDokladů umožnila novela zákona o právu na digitální služby.

ANKETA: Co říkáte na elektronickou občanku v mobilním telefonu?

Celkem hlasovalo502 čtenářů

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Zábřeh

Štítky občanský průkaz, e-doklad, magistrát, úřad, radnice, Czech POINT, Česká pošta, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Na olomoucký magistrát již lidé mohou přijít s elektronickým občanským průkazem  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.