Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Daň z nemovitosti šla nahoru. Většina měst však s koeficienty nehýbala, vzrostly v Kojetíně a Konici

Kritiku v uplynulých dnech budila mezi lidmi daň z nemovitosti, která letos vzrostla. Může za to vládní úsporný balíček. Většina měst v Olomouckém kraji s místními sazbami daně nehýbala, koeficienty vzrostly například v Kojetíně na Přerovsku nebo v Konici na Prostějovsku.

Řadu lidí v uplynulých dnech nemile překvapila složenka k dani z nemovitosti. V průměru je letošní částka o 80 procent vyšší než loni, za což může vládní úsporný balíček. S místními koeficienty až na výjimky města v Olomouckém kraji nehýbala. Daň je splatná do konce května.

"Město Prostějov místní koeficient daně z nemovitostí nezvyšovalo, protože nechtělo v dnešní době více finančně zatěžovat občany," potvrdila například mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová

Koeficienty neměnil ani Šumperk nebo Šternberk. "Město Šternberk místní koeficient daně z nemovitých věcí v posledních letech neupravovalo. Místní koeficient na celém území města je stanoven ve výši 2. Zvýšení daně z nemovitých věcí vychází pro rok 2024 pouze z vládního konsolidačního balíčku," potvrdila mluvčí radnice Irena Černocká. Koeficient pro letošní rok neměnil Jeseník, Uničov a ani Přerov. "Nechtěli jsme občanům ještě více zvyšovat náklady na život," vysvětlila mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

V Olomouci se daň z nemovitosti zvýšila už před dvěma roky, letos se koeficient nezvedal. "Z hodnoty 1 na hodnotu 2 se změnil rozhodnutím zastupitelstva už v roce 2021 s platností od roku 2022," vysvětlila mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá. Ačkoliv lidé letos na dani kvůli balíčku zaplatí více, Olomouc na tom nijak nevydělá. "Bilance rozpočtu zůstává na nule," vysvětlila mluvčí.

Konická radnice zdvojnásobila daň z nemovitosti. Podobný krok podniklo vedení Kojetína

Více peněz zaplatí občané za daň z nemovitosti v Konici na Prostějovsku a v Kojetíně na Přerovsku. Podle starostů obou obcí došly radnice k rozhodnutí kvůli snižování příjmů obcí z dalších daní. Navýšení koeficientu by jim tak mohlo pokrýt část...

Místní koeficienty k dani z nemovitosti nezvedal v letošním roce ani Zábřeh na Šumpersku, do budoucna však změny chystá. "V Zábřehu nedošlo oproti minulému roku ke zvýšení koeficientů. V letošním roce bude připravováno nové vydání obecně závazné vyhlášky tak, aby byla v souladu se zákonem o dani z nemovitých věcí po jeho novele, a to s účinností od roku 2025," potvrdila mluvčí radnice Lucie Mahdalová.

Naopak místní koeficienty zvedla Konice na Prostějovsku na dvojnásobek a Kojetín na Přerovsku zhruba na dvouapůlnásobek. Starosta Kojetína Leoš Ptáček (Kojetín 2022) však upozornil, že v součtu lidé v letošním roce nebudou do městské kasy platit více peněz. 

"My jsme zvýšili daň z nemovitosti pro občany v celkové absolutní částce o dva miliony korun a o stejnou částku jsme snížili poplatek za odpady. Takže majitelé bytů a menších rodinných domů jsou na tom v kombinaci s odpady stejně nebo lépe," vysvětlil starosta. Celkový nárůst daně podle něho zároveň nebude tak vysoký, protože město současně zrušilo koeficient 1,6 vycházející z počtu obyvatel.  

Zvýšení daně z nemovitosti na území Kojetína starosta jednoznačně obhajuje. "Výběr daně se nám díky velkým zaměstnavatelům v čele s Amazonem zvýší pětinásobně," řekl Ptáček. Normálně město z daně z nemovitosti má 5,5 milionu korun, letos předpokládá výnos 27 milionů korun.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky nárůst, daň z nemovitosti, pozemková daň, Kojetín, Olomoucký kraj, Konice, daň, Olomouc, magistrát, Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

za 4 roky zdraha na 4-NÁSOBEK !!! => HitlerInflace 100 % !!!

Pátek, 31. května 2024, 06:11Odpovědět

Daň z nemovitosti šla nahoru. Většina měst však s koeficienty nehýbala, vzrostly v Kojetíně a Konici  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.