Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak vnímáte současné nastavení daně z nemovitosti v Olomouci?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Jak vnímáte současné nastavení daně z nemovitosti v Olomouci? Mělo by se uvažovat o nějaké úpravě?

Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce.

Eva Machová (STAN a Zelení)

Současné nastavení daně z nemovitosti v Olomouci bylo schváleno v roce 2021. Daň z nemovitých věcí je daní majetkovou a její výnos je v plné výši příjmem města. Proto je výše daně schvalována usnesením zastupitelstva města, publikována v obecně závazné vyhlášce a je možné ovlivnit její výši. Ve vyhlášce je stanoveno několik koeficientů. Nejzajímavější je určitě místní koeficient, který je v Olomouci stanoven v nižším rozmezí – koeficient 2,0, kdy bylo možné stanovit koeficient v rozmezí od 1,1 až 5.

Při vyhodnocení nastavené výše nelze přehlédnout, že ČR má jedny z nejnižších majetkových daní mezi zeměmi OECD, zejména daň z nemovitosti, kde dosahuje výše průměrně 0,1 - 0,2 % z jejich hodnoty. V ostatních státech jsou podstatně vyšší, pohybují se až do 2 %. Jsme proto atraktivnější pro vlastníky nemovitostí a investory, kteří hledají nižší daňové zatížení spojené s vlastnictvím majetku.

Pokud by mělo dojít ke změně nastavení daně z nemovitosti, musí k tomu být samozřejmě důvod, např. vyšší náklady na nezbytné investice města (například na zajištění dostupného bydlení). Z našeho pohledu Starostů je důležité věnovat se správě majetku města, ale je potřeba také říci, že je nezbytné hospodárně využívat i finančními prostředky města, investiční i provozní. Výnosy z daní, které jsou hrazeny občany města, nelze rozpustit na zajištění megalomanských projektů.  

POLITICKÁ KORIDA: Co by nemělo chybět v okolí Moravy v Černovíře, na Lazcích a u Klášterního Hradiska?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Olomouc vypsala krajinářskou soutěž na poslední část protipovodňových opatření u řeky Moravy, které mají ochránit...

Otakar Štěpán Bačák (spOLečně)

Jako příjemce výnosu daně z nemovitostí jsme se dostali do nezaviněné vlny negativních reakcí. Přitom konsolidační balíček nastavil příjem měst tak, že veškeré nově získané prostředky z daně z nemovitostí nám ubral z jiných daní. V případě Olomouce hovoříme o částce 180 mil. Kč. Z toho pak vyplývá odpověď na otázku. Pakliže dopad na rozpočet města je nula, není důvod ke změnám. Dokonce se obáváme příštího roku, kdy dojde k dalšímu snížení podílu na sdílených daních, který nebude krytý zvýšením daně z nemovitostí zavedením koeficientu inflace. Může dojít ke snížení příjmů města o desítky milionů, které budou chybět právě na služby spojené s držením nemovitostí.

Štěpán Kellner (SPOLU)

Současné nastavení daně z nemovitosti v Olomouci má několik aspektů, které stojí za zvážení. Daňový koeficient je od roku 2022 stejný na celém území města, a to bez ohledu na konkrétní městskou část. Je tedy otázkou, zda by nemělo být zváženo jeho diferencování. Městské části mohou mít různé potřeby a specifické projekty, které vyžadují finanční prostředky. Zavedení různých koeficientů pro jednotlivé části města by mohlo umožnit efektivnější využití daňových výnosů.

Na druhou stranu je třeba dbát na spravedlnost a transparentnost. Obyvatelé města by měli být informováni o důvodech takové změny a měla by být zajištěna rovnoprávnost v daňovém zatížení.

Osobně nevidím důvod pro úpravu koeficientů, pokud není jasně odůvodněná a obyvatelé nejsou dostatečně informováni o důvodech a výsledcích takové změny. Je však důležité, aby zastupitelstvo pravidelně zhodnocovalo systém daně z nemovitosti a případně provádělo úpravy, pokud se ukáže, že jsou potřebné.

POLITICKÁ KORIDA: Jak vnímáte fiasko nové parkovací politiky v Olomouci a její odklad o rok?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Rada města Olomouce rozhodla o odkladu nové parkovací politiky v Olomouci. Jak vnímáte fiasko při pořizování...

Pavel Grasse (ProOlomouc a Piráti)

Počátkem roku dochází ze zákona ke změnám jak v sazbách daně a jejich vymezení, tak v možnostech uplatnění některých koeficientů. Nově se stanovuje inflační koeficient.

Olomouc měla zjednodušeně řečeno do roku 2020 obecně závaznou vyhláškou stanoven koeficient k základní sazbě daně v základní výši pro stotisícové město až na pár výjimek 3,5. Od roku 2022 využilo zastupitelstvo možnost zvýšení daně místním koeficientem 2,0 zase na celé svoje správní území.

Pro nejbližší období bych osobně daň z nemovitosti z iniciativy města Olomouce neměnil, když se zvýší o cca 80 % již na základě novely zákona.

Daň z nemovitosti slouží jako 100% příjem města hlavně na zajišťování veřejných služeb a provozních nákladů správy města. Vzhledem k rozlehlosti a rozmanitosti kvality jednotlivých částí správního území města a jeho veřejné vybavenosti, a vzhledem k vzrůstajícím nákladům na energie a služby obecně, je do budoucna jistě legitimní nastartovat debatu o možnostech rozdílného daňového zatížení některých městských částí právě s ohledem na kvalitu jejich vybavenosti a veřejné služby, čehož Olomouc dosud nevyužívala, i když legislativa toto umožňovala.

Neodpověděli Martin Jirotka (SPD a Trikolora) a Miloslav Tichý (ANO).

Daň z nemovitosti šla nahoru. Většina měst však s koeficienty nehýbala, vzrostly v Kojetíně a Konici

Kritiku v uplynulých dnech budila mezi lidmi daň z nemovitosti, která letos vzrostla. Může za to vládní úsporný balíček. Většina měst v Olomouckém kraji s místními sazbami daně nehýbala, koeficienty vzrostly například v Kojetíně na Přerovsku nebo...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky politická korida, daň z nemovitosti, peníze, platba, Olomouc, radnice, daň, nemovitost, pozemková daň, Česko, městská část

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jak vnímáte současné nastavení daně z nemovitosti v Olomouci?  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.