Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Muž ze Šumperska se nepoučil, už podruhé naletěl podvodníkům na internetu. Stálo ho to milion

Pětašedesátiletý muž ze Šumperska se nepoučil. Před pěti lety ho podvodníci připravili o necelých sto tisíc korun a letos o rovný milion, z toho 900 tisíc byly půjčky. V obou případech za tím byla vymyšlená legenda týkající se kybernetické měny.

Muž ze Šumperska se na policisty obrátil minulý pátek. Zhruba před týdnem dostal e-mail se zprávou, že na bitcoinovém účtu má peníze v kybernetické měně a je nutné je vybrat. Muž rozklikl přiložený výpis, na kterém byl zůstatek 33 tisíc eur. Na internetu si vyhledal jméno společnosti, která byla uvedena ve výpise, a zjistil, že skutečně existuje. Přesto na zprávu nereagoval.

"Druhý den ho telefonicky kontaktoval neznámý muž, který mu zopakoval, že má na účtu kybernetickou měnu, a buď ji může nechat dále vydělávat, nebo si ji může vybrat. Překvapený muž se rozhodl ji vybrat. Nato mu volající sdělil, že nejprve musí daný účet zlegalizovat, což je možné vytvořením účtu na kryptoměnové burze," popsal mluvčí policie Libor Hejtman.

Podvodník muže požádal o zaslání kopie občanského průkazu a jeho a jeho manželky. Zároveň ho instruoval, aby si do telefonu nainstalovat nejrůznější aplikace a poslal mu QR kódy. Podvedený muž postupoval podle pokynů a prováděl operace, které mu volající diktoval. Součástí bylo založení nového bankovního účtu a vyřízení půjčky ve výši 300 tisíc korun. Muž odsouhlasil několik převodů mezi účty a podvodník nakonec připravil také jeho manželku nejen o úspory, ale vyřídil na ni další půjčku ve výši 600 tisíc korun.

Žena ze Šumperska chtěla investovat, přišla o tři čtvrtě milionu. Většinu peněz si půjčila

Šmejdi mají další oběť. Dvaapadesátiletá žena ze Šumperska chtěla investovat, reagovala na nabídku na internetu, ale nakonec přišla o 755 tisíc korun. Smutné na tom je, že většinu peněz si podvedená žena půjčila, rovných 700 tisíc. Policie opět...

"Všechny peníze, přes jeden milion korun, se protočily na nově zřízeném bankovním účtu poškozeného. Ten začal mít postupem času určité pochybnosti a kontaktoval společnost, která byla uvedena na výpise jeho údajného účtu s kyberměnou. Dozvěděl se, že jejich zaměstnanci takto nikdy nepostupují a nejspíš se jedná o podvod," uvedl mluvčí policie. Kriminalisté celou věc vyšetřují pro podezření ze spáchání tří trestných činů, za které hrozí až osm let vězení.

Policie opět varuje
Pravidelně informujeme o podobných podvodech, abychom varovali další potenciální oběti. Podvodníci působí velmi přesvědčivě, mluví odborně, dokáží člověka snadno zmanipulovat, a to dokonce i vysoce vzdělaného. Nenechte se zlákat vidinou snadných peněz, ať už se jedná o jakoukoliv smyšlenou legendu spojenou s kybernetickou měnou. Můžete snadno naletět. Buďte opatrní, ať se nestanete příští obětí podvodníka.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky podvod, internet, bitcoin, podvodník, muž, účet, půjčka, banka, okres Šumperk, peníze, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž ze Šumperska se nepoučil, už podruhé naletěl podvodníkům na internetu. Stálo ho to milion  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.