Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Na Ovčárnu se po osmdesáti letech vrátí ovce, stádo bude hlídat pastevec se psy. Pomůže to přírodě

Po osmdesáti letech se na svahy mezi Ovčárnou a Petrovými kameny na Pradědu v Jeseníkách vrátí ovce. Stádo bude hlídat pastevec s ovčáckými psy, volná pastva by měla pomoci zdejším vzácným rostlinám, jako je třeba zvonek vousatý, které odtud téměř vymizel.

Stádo ovcí se na svazích mezi Ovčárnou a Petrovými kameny v národní přírodní rezervaci Praděd bude pást až do konce září, tradici ochranáři obnovují po osmdesáti letech. Půjde o volnou pastvu, stádo bude hlídat pastevec s ovčáckými psy.

"Volná pastva je nejlepším způsobem péče o horské trávníky a rostliny a živočichy, kteří jsou na nich doma. Tuto tradici obnovujeme po osmdesáti letech. Pan Figura poskytl zázemí pro pastevce, Lesy ČR a chata Ovčárna pozemky a krajský úřad Moravskoslezského kraje vydal potřebné povolení pro pastvu na lesních pozemcích," popsal Jindřich Chlapek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. 

Pastva v alpínském bezlesí v oblasti Pradědu doplňuje sečení, což by mělo přispět k záchraně vzácných a ohrožených druhů rostlin a pomoci obnově druhové pestrosti vysokohorských trávníků. Na tom, že je hospodaření na holích potřeba obnovit, se podle Chlapka shodují odborníci z výzkumných institucí, botanici i zoologové. Kvůli klimatické změně a ukončení péče ve 40. letech minulého století na zdejších loukách dochází k šíření borůvčí a dalších konkurenčně zdatných druhů, které vytlačily jestřábníky, zvonky, sasanky narcisokvěté, violky či některé druhy orchidejí.

Bezpečnější a s mírnější erozí. Příkrou trasu na horu Šerák čeká úprava

Příkrou pěšinu směřující od Obřích skal na horu Šerák v Jeseníkách plánují upravit lesníci ve spolupráci s dobrovolníky a Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR. Část modré turistické trasy se nově bude klikatit serpentinami, v průběhu několika...

 

"Zcela klíčová byla ochota a chuť farmářů ze Stránského pobývat na horách s ovcemi za každého počasí. Zvolené plemeno ovcí je valaška, odolná a houževnatá ovce do drsných horských podmínek," dodává Chlapek. 

Pastvu bude provádět spolek Stránské ze Stránského u Rýmařova, který zajistí pastevce s ovčáckými psy. Správa Jeseníků zároveň upozorňuje návštěvníci hor, aby měli v celém tomto území své psy na vodítku, aby nedocházelo ke střetům s ovčáckými psy, kteří stáda hlídají.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Agentury ochrany přírody a krajiny ČR

Štítky ovce, pastva, stádo, Ovčárna, Praděd, Jeseníky, tradice, příroda, rostliny, Petrovy kameny, návrat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Ovčárnu se po osmdesáti letech vrátí ovce, stádo bude hlídat pastevec se psy. Pomůže to přírodě  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.