Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Až do neděle Olomouc opanují Svátky města. Na programu je průvod, historický jarmark i koncerty

Až do neděle Olomouc ovládnou Svátky města spjaté s oslavou patronky svaté Pavlíny. Na programu je průvod městem, historický jarmark, hudba, folklor a divadlo, ale i multižánrový open-air Festival filharmonie. Město si tak připomíná své kulturní a historické dědictví.

Průvod k poctě patronky města svaté Pavlíny se koná dnes v podvečer a povede ho svatomořický probošt František Hanáček. "Jsou to chvíle, kdy můžeme společně sdílet krásu naší kultury a historie," vybízí k účasti primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO). Průvod za doprovodu Vojenské hudby Olomouc začne v 18 hodin na Horním náměstí, na Dolním náměstí se zastaví u Mariánského sloupu, kde bude krátké modlitba, a zpět přes Horní náměstí bude pokračovat Opletalovou ulicí ke kostelu svatého Mořice, kde se následně odehraje varhanní koncert. 

V rámci Svátků města se rozezní i Andrův stadion. Multižánrový open-air Festival filharmonie začal včera a pokračuje dnes. 

V sobotu od 10 do 20 hodin bude na Horním náměstí Den starých řemesel s historickým jarmarkem. Na programu budou ukázky práce řezbářů, kovářů, tkalounkářů, hrnčířů, přadlen, zpracování lnu, písařů, košíkářů, brašnářů, ševců, vyšívaček nebo výrobců pergamenu. Návštěvníci se budou moci seznámit s historickým lékařstvím, hrdelním právem, alchymií, věštkyněmi a prohlédnout si středověkou zbrojnici a ležení z doby třicetileté války. Chybět nebude středověká kuchyně.

Prostějovské léto startuje. Vystoupí Ben Christovao či Botox, nebude chybět módní přehlídka a dřevosochání

Tanečním vystoupení skupin a souborů prostějovského okresu dnes na hlavním náměstí v Prostějově startuje tradiční Prostějovské kulturní léto. V příštích týdnech vystoupí například Ben Christovao, kapely Botox či Divokej Bill revival, chybět...

Svátky města doplní koncerty, divadla a přehlídka hanáckého folklóru. Dobovou atmosféru dodají šermířská vystoupení. "Do atmosféry minulosti s autentickým zážitkem přenese návštěvníky fire show, která sobotní program na náměstí zakončí," popsal náměstek primátora Olomouce Viktor Tichák (Pro Olomouc a Piráti). V neděli je součástí oslav promenádní koncert ve Smetanových sadech.

Svátky města doplňuje více než čtyři metry vysoká socha z písku na Horním náměstí, kterou obklopí květiny. Vykresluje alegorii svobody a demokracie a připomíná zároveň osudy tří výjimečných Olomoučanek - Květoslavy Bartoňové, Eriky Bednářové a Zdeny Mašínové. Lidé měli několik dní možnost sledovat, jak se dílo postupně formuje a oživuje náměstí. Autory jsou Marian Maršálek, který na ní pracoval společně se sochařem Jiřím Kašparem.

Kompletní program letošních oslav je na webových stránkách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc

Štítky Svátky města, jarmark, průvod, sv. Pavlína, patronka, historie, Olomouc, koncert, Horní náměstí, František Hanáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Až do neděle Olomouc opanují Svátky města. Na programu je průvod, historický jarmark i koncerty  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.