Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Česká pošta vydala aršík s motivy Litovelského Pomoraví. Řeka Morava protéká divokým lužním lesem

Divoká příroda i památky Litovelského Pomoraví jsou motivem nového příležitostného poštovního aršíku, který Česká pošta dnes uvede do prodeje. Výtvarný návrh poštovní ceniny se dvěma známkami v hodnotě 42 korun a 48 korun připravil Josef Dudek a rytinou ho doplnil Miloš Ondráček.

Na novém poštovním aršíku je ztvárněna řeka Morava protékající divokým lužním lesem v CHKO Litovelské Pomoraví. Na známkách jsou vyobrazeni motýl perleťovec sedící v trávě a volavka stojící ve vodě. Oba hlavní motivy obklopují ve vodě ležící popadané stromy a podemleté břehy zarostlé bujnou vegetací.

"Litovelské Pomoraví nejsou jen divoké močály a lužní lesy v okolí řeky Moravy, ale i kulturní krajina utvářená prací tamních obyvatel s úctou a láskou k rodnému kraji. Součástí vydání jsou i dva druhy obálek prvního dne vydání. Námětem první je interiér stodoly a na druhé je zobrazena kaplička u křižovatky před obcí Nové Mlýny," uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Novou emisi poštovních cenin věnovanou Litovelskému Pomoraví vytiskla Tiskárna Hradištko. Aršík byl vyroben v nákladu 22 tisíc kusů a oba druhy obálek prvního dne mají náklad 2300 kusů. "Zájemci si mohou nový příležitostný poštovní aršík zakoupit na vybraných poštách nebo na e-shopu České pošty," dodal Vitík.

CHKO Litovelské Pomoraví se rozprostírá mezi městy Olomouc a Mohelnice. Chráněná krajinná oblast tam byla vyhlášena v roce 1990 zejména kvůli řece Moravě, která v této části přirozeně meandruje. Řeku obklopují rozlehlé lužní lesy. Území je také chráněno jako ptačí oblast.

FOTOGALERIE: Kromě jablek má Kofola v Libině i byliny. Pragerovy sady zachránila před vykácením

Kromě jablek bude Kofola, která na přelomu roku koupila Pragerovy sady v Libině na Šumpersku, a zachránila je tak před vykácením, v podhůří Nízkého Jeseníku pěstovat také byliny. Loni zde sklidila čtyři tuny heřmánku, letos chce produkci zvýšit o...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Česká pošta

Štítky aršík, známka, Litovelské Pomoraví, CHKO, řeka Morava, lužní les, Česká pošta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká pošta vydala aršík s motivy Litovelského Pomoraví. Řeka Morava protéká divokým lužním lesem  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.