Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

VIDEO: Policie dopadla hocha, který opakovaně vyhrožoval výbuchem na základních školách na Přerovsku

, aktualizováno 13. června 2024, 11:48

Kriminalistům se podařilo dopadnout chlapce, který opakovaně vyhrožoval výbuchem na základních školách na Přerovsku. Mladistvý se snažil ukrýt pomocí nástroje, který anonymizuje IP adresy na internetu, nebylo mu to však nic platné. K výhružkám se přiznal.

Přerovským kriminalistům se mladistvého hocha, který vyhrožoval uložením nástražného výbušného systému na základních školách na Přerovsku, podařilo dopadnout během krátké doby. 

Vše začalo poslední květnový den na škole Šromotovo v Hranicích. "Oznámení jsme obdrželi od zaměstnanců školy v ranních hodinách. Žáci a zaměstnanci byli evakuováni na bezpečné místo a následně proběhla prohlídka prostor za pomoci služebního psa speciálně vycvičeného na vyhledávání výbušných systémů. Kontrola, na které se podílely tři desítky policistů, naštěstí nepotvrdila, že by se na místě mohly nacházet nebezpečné předměty," uvedla mluvčí policie Miluše Zajícová.

Strážci zákona evakuovali 65 osob, kromě policistů zasahovali také zdravotnická záchranná služba, hasiči a městská policie.

V následujících dnech se situace opakovala. Anonym opakovaně zaslal hromadný email s dalšími výhrůžkami také na další dvě školy v Přerově a další instituce v Přerově a Hranicích. Opět proběhly prohlídky prostor, ani v jednom případě se nic nenašlo.

Kvůli anonymnímu hlášení o možné střelbě zasahují policisté na několika univerzitách v zemi včetně Univerzity Palackého v Olomouci. Informovala o tom policie na sociální síti X. Výhružka dorazila například i na Univerzitu Karlovu v Praze.

"Kriminalisté se intenzivně věnovali rozplétání zjištěných poznatků a informací. Při prověřování nabyli jistotu, že se jedná o jednu a tu samou osobu, která poplašné zprávy šířila. Kriminalisté nakonec osobu odhalili i přesto, že používala technologii, která maskuje identitu uživatelů internetu pomocí anonymizeru IP adres," popsala mluvčí policie. 

V úterý ráno policie zadržela mladistvého hocha, který se k výhružkám přiznal. Případ policie vyšetřuje pro trestný čin šíření poplašné zprávy, za který hrozí až pět let vězení. Vzhledem k tomu, že podezřelou osobou je mladistvý, nebude policie s ohledem na zákonná ustanovení poskytovat další bližší informace. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky výbuch, anonym, výhružky, policie, mladiství, základní škola, okres Přerov, zadržení, bomba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Policie dopadla hocha, který opakovaně vyhrožoval výbuchem na základních školách na Přerovsku  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.