Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Obyvatelé Studené Loučky nechtějí obrovské větrníky za humny. Mohelnice plán obhajuje

Velký odpor místních obyvatel vzbudil plán vybudovat u Studené Loučky v Mohelnici na Šumpersku tři větrné elektrárny o výšce až dvě stě metrů. Podle kritiků by větrníky zničily krajinu, lidé proto připravili petici, chtějí vyvolat referendum a jsou připraveni i na žaloby.

Tři supervysoké větrné elektrárny chce ve Studené Loučce a Bušíně postavit soukromý investor. Megaturbíny vysoké až dvě stě metrů o výkonu 4,2 MW by patřily k největším v regionu. Lidé se bojí hluku a zničení krajiny. 

"Podle názoru místních nebylo vedení města zvoleno, aby hájilo zájmy investora a umožnilo devastaci Studené Loučky. Místní odmítají zničení prostředí, ve kterém žijí, a udělají vše, aby realizaci záměru v těsné blízkosti svých domovů a chat zabránili," uvedl osadní výbor a obyvatelé místních částí Studená Loučka, Buková a Bušín ve společném prohlášení. 

Odpůrci obřích větrníků připravili petici a chtějí vyvolat referendum, nevylučují ani to, že změnu územního plánu a případné stavební povolení napadnou u soudu. "Rozhodují ti, kterých se to nedotkne, místní ale pod větrníky žít odmítají," prohlásili odpůrci stavby.

Starosta Mohelnice Pavel Kuba (Mohelnická demokracie, nez.) obavy obyvatel vyvrací. Podle něho je stavba větrné elektrárny o výkonu vyšším jak 1 MW podle zákona stavbou ve veřejném zájmu. "Mohu všechny ubezpečit, že možné umístění větrných elektráren bude posouzeno podle německých norem, které jsou přísnější, a to z pohledu krajinného rázu, hluku, radiokomunikací nebo vlivu na ptactvo," snaží se mírnit kritiku starosta. 

Společně s volbami do Evropského parlamentu proběhlo v Moravském Berouně místní referendum. Lidé v něm rozhodovali, jestli má radnice zabránit výstavbě větrných elektráren. Přes 55 hlasujících se vyslovilo proti vzniku větrníků na území města.

V Mohelnickém zpravodaji zároveň uvedl, že z provozu větrníků bude mít město výhody. Investor například radnici nabídl elektřinu zdarma pro místní plavecký bazén. Upozornil také na to, že větrné elektrárny se budou stavět například i v Maletíně, kde obce rovněž získají významné příjmy do svých rozpočtů.

Stavba větrných elektráren vyvolává odpor rovněž v jiných částech Olomouckého kraje. Proti stavbě dalších větrníků v okolí je například Potštát na Přerovsku, Moravský Beroun na Olomoucku o plánu postavit větrný park se 17 stožáry nedávno uspořádal referendum. Lidé se postavili proti, vzhledem k nízké účasti však výsledek referenda není pro město závazný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky větrná elektrárna, turbína, petice, referendum, žaloba, územní plán, radnice, výhody, peníze, Studená Loučka, Mohelnice, Olomoucký kraj, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Studené Loučky nechtějí obrovské větrníky za humny. Mohelnice plán obhajuje  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.