Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Horská služba má v Jeseníkách dvě nové záchranářské stanice, ve Velkém Vrbně a v Hynčicích pod Sušinou

Horská služba Jeseníky má dvě zcela nové záchranářské stanice, jednu ve Velkém Vrbně a druhou v Hynčicích pod Sušinou. Doposud zde záchranáři sloužili v zastaralých unimobuňkách, nyní dostali moderní zázemí s novým vybavením. Na to přispěl také Olomoucký kraj.

"Jsem rád, že kraj mohl horské službě pomoci a přispěl na vybavení dvou nových stanic. Zlepší to pracovní podmínky záchranářů, kteří se starají o životy a zdraví návštěvníků nejvyšších moravských hor," uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN). Hlavním investorem bylo Ministerstvo pro místní rozvoj.

Se stavbou nových stanic začali dělníci v roce 2022. Nahrubo je dokončili loni v prosinci, letos na jaře záchranáři obě stanici doplnili vybavením a uvedli je do plného provozu. Záchranářský okresek Staroměstsko letos slaví sedmdesát let od svého založení.  

"Obě stanice byly vybudovány jednak z důvodu velkého rozvoje turismu na Staroměstsku a pochopitelně také z důvodu zvýšeného zájmu turistů o tyto lokality, a to jak v létě, tak i v zimě," podotkl náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller.

Šance pro pacienty po úrazech a mozkových příhodách. Fakultní nemocnice modernizuje rehabilitaci

Pacienti po úrazech všeho druhu, cévních mozkových příhodách nebo po operacích mozku budou mít ve Fakultní nemocnici v Olomouci lepší možnosti rehabilitace. Zařízení získalo dotaci přes 37 milionů korun a nakoupí nové vybavení na oddělení...

Výhodou obou stanic je velkorysé venkovní garážové stání, které poskytuje možnost překládání pacientů za nepřízně počasí. Garáž poskytuje rovněž dostatek prostoru pro skútry, čtyřkolky, terénní vozidlo a služební vozidla. Ve Velkém Vrbně Horská služba postavila novou stanici poblíž svého původního stanoviště asi 100 metrů od sjezdovky.

V obou budovách je ošetřovna, služebna, technické zázemí, garáže a šatny. Nechybí zázemí pro dobrovolníky, pokoje pro noční služby a společenská místnost. Na každé stanici slouží vždy dva záchranáři, v týdnu jsou to profesionálové, které o víkendech doplňují dobrovolní horští záchranáři. Kolaudace proběhla těsně před letošními Vánocemi minulý čtvrtek, výši investice Horská služba nesdělila.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky horská služba, stanice, investice, Jeseníky, Hynčice pod Sušinou, Olomoucký kraj, Staroměstsko, Josef Suchánek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horská služba má v Jeseníkách dvě nové záchranářské stanice, ve Velkém Vrbně a v Hynčicích pod Sušinou  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.