Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Prostějovské zastupitelstvo schválilo pětadvacetimetrový bazén. Plavci chtějí prosadit referendum

Prostějovské zastupitelstvo schválilo stavbu pětadvacetimetrového bazénu s deseti drahami. Opozice prosazuje padesátimetrovou délku, s tím souhlasí také místní Tělovýchovná jednota, která chce prosadit referendum o podobě plaveckého bazénu.

Původní plán Prostějova na stavbu bazénu počítal s osmi pětadvacetimetrovými drahami, podle nového návrhu bude mít bazén drah deset. Vedení města chce touto úpravou vyjít vstříc sportovním plavcům a zároveň zajistit dostatek místa v bazénu pro veřejnost. 

Stavbu bazénu si dala prostějovská koalice do programového prohlášení. Začít by mohla příští rok na jaře. "Chceme vyjít vstříc všem generacím obyvatel i plavcům. To je základní premisa stavby bazénu," komentoval návrh na zvýšení počtu drah na jednání zastupitelstva primátor František Jura (ANO). Upozornil, že žádné podobně velké město v ČR padesátimetrový bazén neplánuje postavit. "Nemá to ekonomickou a bohužel ani sportovní logiku," uvedl Jura, podle kterého i v bazénu s kratšími drahami lze pořádat vrcholné plavecké závody.

Ze studie, kterou radnice obdržela tento týden, vyplývá, že stavba pětadvacetimetrového bazénu s osmi drahami by stála 629 milionů korun, při deseti drahách činí investice 679 milionů. Náklady na stavbu padesátimetrového bazénu s osmi drahami odborníci odhadli na 811 milionů a s deseti drahami na 875 milionů korun. Padesátimetrový bazén by navíc měl výrazně vyšší provozní náklady. Zhruba polovinu nákladů na stavbu bazénu město zaplatí ze svých zdrojů, zbytek pokryje úvěr.

Padesátimetrový bazén v Prostějově už podpořily stovky obyvatel. Chtějí vyvolat referendum

Několik stovek obyvatel Prostějova už podepsalo petici za padesátimetrový bazén. Zdejší Tělovýchovná jednota tak chce vyvolat referendum. Radnice plánuje postavit pouze pětadvacetimetrový bazén. Jde o jednu z největších investic v novodobé...

Radnice u zástupců plaveckého oddílu TJ Prostějov se zvýšením počtu drah bazénu nepochodila. "Záměr TJ Prostějov se nijak nemění a v současné době probíhá sběr podpisů k iniciaci referenda. Těch se již v prvním týdnu sběru sešlo několik set. Aby referendum mohlo být vypsáno, je zapotřebí sesbírat alespoň 3443 podpisů, tedy deset procent voličů v seznamu pro město Prostějov," sdělil minulý týden trenér Jakub Jílek z TJ Prostějov.

V mimořádném vydání radničních novin stavbu bazénu komentovali radní podporující pětadvacetimetrovou variantu. Opozice prostor nedostala. Opoziční zastupitelka Jana Jílková (Na rovinu!) se ohradila, že radniční zpravodaj byl jednostranně zaměřený a chyběly v něm objektivní a vyvážené informace, což odporuje tiskovému zákonu. "Je to učebnicový příklad zneužití městského zpravodaje, který platí veřejnost," prohlásila.

Podle primátorova náměstka Jiřího Rozehnala (ANO) mimořádné vydání zpravodaje obsahovalo informace o plánech radnice. "Nic neskrýváme. Vše je tam pravdivě uvedeno," tvrdí. Primátor Jura dodal, že zastupitelé mohou přispívat do pravidelně vycházejícího radničního zpravodaje podle pravidel, která stanovuje tiskový zákon. Mimořádné vydání zpravodaje je v rozhodovací pravomoci městské rady. "Žádný zákon porušen nebyl," míní Jura.

Kritika sílí. Prostějovští plavci chtějí prosadit referendum o padesátimetrovém bazénu

Prostějovští plavci kritizují plán zdejší postavit bazén s pětadvacetimetrovou délkou, ačkoliv studie podle nich doporučila dvojnásobnou délku. Tělovýchovná jednota Prostějov proto chce prosadit referendum o délce bazénu, padesátimetrový areál si...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky plavecký bazén, délka, referendum, investice, stavba, plán, plavec, František Jura, Prostějov, ANO 2011, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějovské zastupitelstvo schválilo pětadvacetimetrový bazén. Plavci chtějí prosadit referendum  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.