Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Intenzivní bouřky zasáhly Olomoucko a Přerovsko. Hasiči řeší desítky zásahů, voda zaplavila i železnici

, aktualizováno 26. června 2024, 20:50

Silné bouřky s vydatnými srážkami si ve středu večer vyžádaly na desítkách míst v Olomouckém kraji pomoc profesionálních a dobrovolných hasičů. Nejvíc obtíží způsobil vítr a intenzivní déšť na Hranicku, Přerovsku a Olomoucku. Jednotky čerpaly vodu ze zatopených nemovitostí, záplava přerušila provoz i na železnici u Hranic.

Pásmo bouřek procházelo ve středu odpoledne a večer také přes území Olomouckého kraje, komplikace způsoboval vichr i přívalový déšť. Podle serveru in-pocasi.cz napršelo na Olomoucku za krátký čas i 40 milimetrů srážek. Okolo osmé hodiny večer evidovali hasiči v regionu takřka osmdesát událostí, bouřky směřovaly přes Přerovsko, Olomouc a Litovelsko do oblasti na pomezí Olomouckého a Pardubického kraje.

Z rozvodněné Moravy dnes hasiči lovili dvě skupiny vodáků, pod kterými se převrátily lodě. Celkem zachraňovali deset lidí včetně pěti dětí, někteří z nich se drželi stromů, aby je silný proud neodnesl. Další žena vypadla z lodi a narazila do...

„Momentálně nejvíce zasahujeme v okresech Přerov, zejména na Hranicku v okolí Bělotína a také v okrese Olomouc. Jedná se o čerpání vody, která většinou natekla z okolních polí či zlomené stromy,“ informoval mluvčí HZS Olomouckého kraje Radek Buryánek s tím, že například ve Velkém Týnci u Olomouce došlo k rozlivu vody na silnici. Na Přerovsku vyjížděli profesionální hasiči s výškovou technikou do obce Lázničky, kde zajišťovali utržené plechy z budovy obecního úřadu.

Vydatný déšť ovlivnil i provoz městské hromadné dopravy v Olomouci. Tramvajová linka číslo 4 nemohla podle informací na profilu Dopravního podniku města Olomouce projíždět částí úseku mezi zastávkami Fibichova a Pavlovičky. Odklon pro tramvajovou dopravu trval přibližně půl hodiny. Náhradní trasou přes Hodolany musela jezdit autobusová linka číslo 11, a to kvůli zaplavení podjezdu v ulici U Podjezdu.

Podle webu Českých drah došlo k mimořádnému omezení na trati 280 v úseku Hranice na Moravě město – Hustopeče nad Bečvou. Jako důvod mimořádnosti národní dopravce uvádí zaplavenou trať po bouřce. Trvání komplikace se předpokládá do středečních pozdních večerních hodin.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa železnic

Štítky Hasiči, bouřka, počasí, déšť, vichr, bouřka Olomouc, bouřka Přerov, bouřky, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Intenzivní bouřky zasáhly Olomoucko a Přerovsko. Hasiči řeší desítky zásahů, voda zaplavila i železnici  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.