Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

VIDEO: Stovky výjezdů kvůli bouřkám. Velký Týnec u Olomouce byl pod vodou podruhé během měsíce

, aktualizováno 27. června 2024, 8:19

S procházejícím pásmem silných bouřek rychle přibývalo v Olomouckém kraji událostí, u kterých zasahovaly jednotky požární ochrany. Hasiči do středeční půlnoci evidovali přes dvě stovky výjezdů. Škody napáchal vítr a vydatný déšť na Hranicku či Olomoucku. Ve Velkém Týnci nedaleko krajského města došlo k nenadálé záplavě podruhé během tří týdnů.

Ve středu večer zasáhly region Olomouckého kraje intenzivní bouřky, akutní problémy vzniklé kvůli řádění živlů řešili občané, pracovníci organizací a také profesionální a dobrovolní hasiči. „Napříč celým krajem evidujeme do středeční půlnoci 219 událostí. Zásahy jsme registrovali v okolí Olomouce, Lipníka nad Bečvou, Hranic a na Šumpersku. Jednalo se o odstraňování následků lokálních záplav, popadaných stromů, utržených plechů ze střech a dalších souvisejících problémů, které byly způsobeny extrémními srážkovými úhrny a větrem,“ komentoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Radek Buryánek.

Výrazně zaměstnal přívalový déšť hasiče v obci Velký Týnec u Olomouce, kde došlo k rozvodnění místního vodního toku Týnečka a také splavení vody z polí. Podle dobrovolných hasičů se následky týkaly značné části obce, voda se dostala na pozemky, do sklepů i některých domů. Již na začátku června se přitom obyvatelé tří ulic ve Velkém Týnci museli potýkat s obdobnou situací, tentokrát byl rozsah lokální živelné pohromy výraznější. 

Voda v přerovské Laguně je nebezpečná ke koupání. Přemnožily se v ní sinice a řasy

Ještě před začátkem letních prázdnin je na nejhorším hodnocení kvalita vody v přerovském koupališti Laguna. Město zveřejnilo výsledky odborné analýzy a varuje před koupáním v této lokalitě, které by mohlo vézt k poškození zdraví.

Podle starosty Velkého Týnce Petra Hanušky měly deště na začátku června ohromnou intenzitu a obec podnikala kroky k minimalizaci obdobných událostí v budoucnu. „Vedení obce před několika dny jednalo s Povodím Moravy o chystaném čištění Beroňky a Týnečky, které vypukne s prvními srpnovými dny. Místa, ze kterých přichází velká voda, byla zařazena do centrálního monitoringu eroze. Obec navázala spolupráci s Ing. Hradilovou, která nám v této oblasti bude pomáhat. V červenci budou probíhat jednání se zainteresovanými zemědělskými a dohledovými orgány SPÚ a SZIF, s kterými budeme hledat nástroje vedoucí k potřebné změně hospodaření na týneckých polích,“ uvedl starosta na webových stránkách obce s poděkováním hasičům za pomoc obyvatelům Velkého Týnce.

Míra škod se bude zřejmě v Olomouckém kraji odkrývat ještě v ranních a dopoledních hodinách. „V současné chvíli je již situace v kraji klidná, přesto na několika místech ještě odstraňujeme následky večerních bouřek. Celkově jsme zasahovali u 250 událostí napříč krajem, ovšem nejvíce zasažené okresy byly Olomouc a Přerov. Profesionální a dobrovolní hasiči pracovali celou noc, šlo o velice náročné období,“ sdělila ve čtvrtek ráno mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Zásahy hasičů kvůli bouřkám 26. a 27. června v Olomouckém kraji
Nejvíce událostí v okrese Olomouc – 115 a v okrese Přerov - 84
100 událostí – čerpání vody ze sklepů, domů, garáží
93 – odstraňování stromů z komunikací, elektrického vedení, železnice
33 – odstraňování nebezpečných stavů – utržené střechy, čištění propustků, kanalizačních vpustí apod.
Zdroj: HZS Olomouckého kraje

V Olomouci došlo také opakovaně po několika týdnech k zaplavení ulic na Černé cestě, pod vodou je rovněž podjezd v Pavlovičkách v ulici u Podjezdu nedaleko obchodního domu Senimo, autobusy číslo 11 a 31 jezdí podle informací Dopravního podniku města Olomouce odklonem přes Hodolany a neobsluhují zastávku Na Špici.

S dopadem bouřek se nadále potýkají i pracovníci Správy železnic, kteří odstraňují rozsáhlé poškození trolejového vedení na trati 290, která spojuje Olomouc, Šternberk, Uničov či Šumperk. „Je zavedena náhradní autobusová doprava mezi stanicemi Olomouc hlavní nádraží a Bohuňovice,“ informovaly na webu České dráhy. „V současné chvíli se přerušení provozu dotklo již více než 20 osobních a spěšných vlaků mezi Olomoucí a Šumperkem,“ uvedla ve čtvrtek dopoledne mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová s tím, že předpokladaný termín obnovení provozu připadá na čtvrtečních 15 hodin. Pád stromu způsobil v noci v tomto úseku i nehodu, do překážky narazil osobní vlak, který jel z Olomouce do Šumperka. „Ve vlaku bylo v té době 20 cestujících. Při nehodě nebyl nikdo z cestujících ani vlakového personálu zraněn. Evakuace cestujících a vlakové čety pak proběhla za asistence hasičů. Škoda na vlaku dle prvotních odhadů přesáhne jeden milion korun,“ doplnila mluvčí Rajnochová.

Podle Centra dopravních informací Policie ČR je kromě olomoucké ulice U Podjezdu uzavřená také silnice I/35 u obce Špičky na Hranicku mezi Černotínem a Miloticemi nad Bečvou. Úsek je od noci neprůjezdný kvůli ztečení vody z polí na vozovku. Uzavírka by měla skončit ve čtvrtek ráno.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB SDH Velký Týnec, Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Hasiči, bouřka, počasí, déšť, vichr, Velký Týnec, záplavy Velký Týnec, povodeň, bouřka Olomouc, bouřka Přerov, bouřky, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Stovky výjezdů kvůli bouřkám. Velký Týnec u Olomouce byl pod vodou podruhé během měsíce  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.