Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Počet obyvatel Olomouckého kraje v prvním čtvrtletí letošního roku poklesl. Nyní zde žije přes 631 tisíc lidí

V Olomouckém kraji v prvním čtvrtletí letošního roku klesl počet obyvatel, od ledna do března více lidí zemřelo, než se narodilo, záporné saldo má také migrace. Celkově počet obyvatel v kraji klesl o 1816 na 631 048 osob.

Loni počet obyvatel Olomouckého kraje vzrostl o 1062 na 632 864. Na přírůstku obyvatelstva se podepsala migrace, jelikož do kraje se přistěhovalo víc lidí, než jich odešlo jinam. Počet zemřelých v roce 2023 převýšil počet narozených dětí. V předchozích letech kraj vykazoval pokles počtu obyvatel.

Z Olomouckého kraje se v prvním letošním čtvrtletí podle dat ČSÚ vystěhovalo 3503 obyvatel a přistěhovalo se jich 2244 . Migrace tedy snížila počet obyvatel kraje o 1259. V kraji se od ledna do března narodilo 1208 dětí a zemřelo 1765 lidí. Přirozeným způsobem se počet obyvatel kraje v prvním čtvrtletí snížil o 557.

Snížení počtu obyvatel od ledna do března vykázaly všechny okresy Olomouckého kraje. Absolutně nejvyšší úbytek zaznamenal okres Přerov, kde se počet obyvatel snížil o 875 osob. Ve všech okresech zemřelo v prvním čtvrtletí letošního roku více obyvatel, než se narodilo, vykázaly tak přirozený úbytek obyvatel. Migrační saldo mělo ve všech okresech také záporné hodnoty.

Náměstek Sklenka z ANO nařídil, aby školy poslaly rodičům článek o bazénu v Prostějově. Odstupte, chce opozice

Náměstek primátora Prostějova za ANO Miloš Sklenka nařídil, aby ředitelé základních škol rozeslali rodičům informace o plánované stavbě bazénu v Prostějově. Podle opozice jde o zneužití postavení a osobních údajů rodičů, protože politická...

Z ostatních krajů se do Olomouckého kraje v prvním čtvrtletí přistěhovalo 1367 lidí a 877 ze zahraničí. Ve stejném období se do ostatních krajů ČR z Olomouckého kraje vystěhovalo 1529 lidí a 1974 zamířilo do zahraniční. "Saldo vnitřního stěhování bylo záporné, z jiných krajů se do Olomouckého kraje přistěhovalo o 162 osob méně, než se do jiných krajů vystěhovalo. Záporné bylo i saldo zahraničního stěhování, počet vystěhovalých do ciziny převýšil počet přistěhovalých z ciziny o 1097 osob," uvedla Kateřina Káňová z olomoucké pobočky ČSÚ.

Počet obyvatel České republiky za 1. čtvrtletí letošního roku klesl o 41 000 na 10,86 milionu. Více lidí zemřelo, než se narodilo. Záporný výsledek vykázala i zahraniční migrace, když se do zahraničí vystěhovalo zhruba 62.300 lidí, desetkrát víc než v prvním čtvrtletí roku 2023.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počet, obyvatelstvo, úbytek, demografie, 1.čtvrtletí, Olomoucký kraj, Česko, migrace, Český statistický úřad, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel Olomouckého kraje v prvním čtvrtletí letošního roku poklesl. Nyní zde žije přes 631 tisíc lidí  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.