Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Olomoucký Andrův stadion dostane nové osvětlení. Instalace začne těsně před sezonou

, aktualizováno včera

Fotbalový Andrův stadion v Olomouci dostane nové moderní osvětlení, které bude vyhovovat kritériím UEFA. Práce začnou v následujících dnech a podle zástupců SK Sigma Olomouc by se měla instalace stihnout do prvního domácího zápasu nové sezony. LED osvětlení výraznou úsporu nákladů.

„Cílem úprav je výměna osvětlení stadionu tak, aby splňoval level B podle UEFA 2016, což představuje vertikální intenzitu 1000 lux ze všech stran fotbalového hřiště. Kompletní výměna výbojkových světel za svítidla s LED technologií bude provedena nejen na stávajících stožárech s nadzemní výškou 36 metrů, ale také na střeše západní tribuny," informovala Jana Doleželová z olomouckého magistrátu.

Technici nově osadí také svítidla na střeše východní tribuny a další zdroje doplní i na všech čtyřech stávajících stožárech ve výšce asi 20 metrů. Světla budou napojena převážně na stávající rozvaděče, součástí akce je také částečné doplnění elektroinstalace a posílení ocelové konstrukce osvětlení.

Výměnou stávajících výbojkových světel ze LED světla stadion splní normy UEFA, ale dojde také ke značné úspoře elektrické energie, a to i při větším osvětlení hrací plochy. Celkové náklady na modernizaci jsou asi 13,7 milionu korun, z toho 5,6 milionu pokrývá dotace z Evropské unie.

Zařízení pro propuštěné vězně na Svatém Kopečku u Olomouce přeruší provoz

Centrum sociální rehabilitace pro bývalé vězně v olomoucké městské části svatý Kopeček zastaví svůj provoz. Službu zřizuje spolek Druhá míle, jeho předseda Milan Vašek označil za důvody ukončení fungování vytrvalou a veřejnou nepodporu lidí a...

Podle původních předpokladů měly práce probíhat po skončení fotbalové sezony v závěru května a v červnu po dobu přibližně 40 dnů. Nakonec bude odborná firma provádět instalaci v červenci, modernizace by se měla rozběhnout v pondělí 8. července. Podle termínové listiny nejvyšší české fotbalové soutěže bude Andrův stadion dějištěm zápasu Chance ligy až ve třetím kole, a to v sobotu 3. srpna. Nehraje se však v odpoledním termínu, ale až od 20. hodin. Realizaci díla tak zřejmě bude třeba uspíšit. „Pro první domácí zápas A-týmu proti Teplicím 3. srpna by mělo být všechno hotové. Budou se vyměňovat světla na stožárech a zároveň přidávat osvětlení na střeše západní i východní tribuny tak, aby celkové osvětlení hrací plochy vyhovovalo veškerým standardům televizních přenosů a předpisům UEFA,“ sdělil mluvčí SK Sigma Olomouc Jiří Fišara.

Další investicí města do fotbalového stadionu je také pořízení velkoplošné LED obrazovky, která má mít podle databáze smluv rozměry 576 krát 384 centimetrů. Náklady včetně DPH jsou na úrovni jednoho milionu korun, ve výběrovém řízení se tak podařilo vysoutěžit nižší cenu oproti předpokládané hodnotě. „Co se týká nové obrazovky, tak v tuto chvíli není stoprocentně jisté, že bude připravena už na první zápas. Každopádně bude nainstalovaná v první polovině podzimu. Díky modernizaci LED obrazovky dostanou diváci mnohem větší komfort. Nová obrazovka například umožní propojení s LED panely kolem hřiště, takže nabídne vylepšené možnosti prezentace nejrůznějšího obsahu, ať už zápasového nebo reklamního,“ doplnil mluvčí olomouckého fotbalového klubu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc

Štítky osvětlení, Andrův stadion, kritéria, investice, technologie, UEFA, LED, LED obrazovka, SK Sigma Olomouc, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký Andrův stadion dostane nové osvětlení. Instalace začne těsně před sezonou  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.