Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Konec uhlí v Teplárně Olomouc. Rozsáhlá rekonstrukce sníží do konce desetiletí emise o třetinu

Olomoucká teplárna přestane spalovat uhlí. Rozsáhlá rekonstrukce za více než 4 miliardy korun bude hotová do roku 2029, zahrnuje mimo jiné přechod dvou kotlů z uhlí na zemní plyn a na palivo z odpadů a biomasy. Projekt přinese snížení emisí o třetinu a v současné době prochází posuzováním vlivů na životní prostředí EIA.

"Projekt dekarbonizace Teplárny Olomouc má dvě části. První etapa už probíhá a její hlavní součástí je rekonstrukce uhelného kotle K3 na zemní plyn. Druhá etapa, na kterou Veolia Energie aktuálně získala dotaci z EU, zahrnuje plánovanou rekonstrukci uhelného fluidního kotle K5 na budoucí spalování tuhého alternativního paliva vyrobeného z vytříděného nerecyklovatelného komunálního odpadu a biomasy a také rekonstrukci turbíny TG3 na nové parametry páry," uvedl ředitel Regionu Morava společnosti Veolia Energie Kamil Vrbka.

Součástí rekonstrukce jsou také další stupeň čištění spalin, úprava komína, vybudování logistického centra a další doprovodná zařízení. Nižší výkon, který způsobí odchod od uhlí, chce Veolia nahradit výstavbou nového plynového teplárenského zdroje se spalovací turbínou.

"Po realizaci všech částí projektu bude ukončeno spalování uhlí v Teplárně Olomouc v roce 2029. Druhá etapa bude stát zhruba 4,1 miliardy korun. Projekt přinese snížení spotřeby primární energie z neobnovitelných zdrojů o 86 procent a snížení emisí CO2 o 32 procent," potvrdil Vrbka.

Provizorní přechod na průtahu Olomoucí zaskočil řidiče i chodce. Obrovské riziko, míní koordinátor BESIPu

Nový dočasný přechod přes frekventovaný průtah Olomoucí ve Velkomoravské ulici překvapil některé řidiče i obyvatele krajského města. Na křižovatce u prodejny Lidl probíhá rozsáhlá modernizace a vytíženým místem nemohou procházet pěší. Musí na...

Rekonstrukce se netýká jen Teplárny Olomouc, ale také Špičkové výtopny Olomouc. "Oba zdroje budou doplněny o nové technologie, elektrokotel, bateriové uložiště a horkovodní nízkotlaký akumulátor," popsal v dokumentu EIA vedoucí oddělení integrované prevence odboru životního prostředí na Krajském úřadu Vojtěch Cvek.

Veolia Energie prostřednictvím společnosti OLTERM & TD Olomouc zásobuje teplem přes 29 tisíc domácností a řadu škol, institucí a podniků v Olomouci, což představuje zhruba 40 procent spotřeby tepla ve městě. Dodávky začaly na počátku padesátých let minulého století, hlavním palivem bylo tradičně uhlí. Na přelomu tisíciletí proběhla modernizaci teplárny za 1,8 miliardy korun.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veolia

Štítky teplárna, uhlí, konec, rekonstrukce, zemní plny, Olomouc, emise, dotace, EU, EIA, projekt, palivo, Veolia Energie ČR, Veolia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec uhlí v Teplárně Olomouc. Rozsáhlá rekonstrukce sníží do konce desetiletí emise o třetinu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.