Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Rekreační zónu Laguna v Přerově trápí jakost vody. Pomoct má i speciální bakteriální směs

Ještě před začátkem letních prázdnin ukázala analýza vzorků vody z přerovské laguny na výrazné zhoršení kvality vody. Odborníci označili pobyt ve vodě za rizikový pro zdraví lidí. Radnice se opětovně zabývá možnostmi zlepšení podmínek v oblíbené odpočinkové zóně.

Přerovští rybáři se ve spolupráci s městem pustili do aplikace biologicky odbouratelné bakteriální směsi na Velké Laguně v Přerově. Přípravek má snížit množství organického bahna, v této lokalitě se využívá už po třetí. Celý proces musel ale nejprve povolit Krajský úřad a Povodí Moravy. „Nedobrou kvalitou vody ve Velké Laguně se město zabývá už od roku 2020, kdy poprvé speciální přípravek nechalo aplikovat. Množství sedimentů na dně se snížilo o 1800 metrů krychlových, což odpovídá 220 naloženým náklaďákům, o dva roky později to bylo přibližně o 1500 metrů krychlových,“ přiblížila na webu města Anna Vojzolová z oddělení komunikace a vnějších vztahů přerovského magistrátu.

Samotnému rozptýlení přípravku na vodní plochu předcházel také vstupní průzkum, který provedla odborná firma. Ta bude získané informace srovnávat s výsledky dalšího zkoumání, což přinese poznatky nejen o účinnosti využité směsi, která má snížit obsah dusíku a jednobuněčných řas ve vodě. „Děláme ichtyologický průzkum, díky němuž zjistíme, jaké ryby zde žijí, v jakém množství a jaký vliv má přípravek na jejich vitalitu. Dále budeme zkoumat bentos – tedy drobné bezobratlé živočichy, žijící na dně nádrže. Zjišťovat budeme i fyzikálně chemické parametry vody a také to, do jaké míry má účinná látka vliv na přítomnost dusičnanů, fosforečnanů či kyslíku,“ přiblížil zástupce odborné organizace Miroslav Kubín s tím, že analýza se zaměřuje i na složení bahnitého sedimentu a jeho mocnost.

Bleskové povodně přinesly zkázu na Přerovsko. Obce žádají o pomoc ve finanční sbírce

Finanční sbírku na pomoc lidem zasaženým v závěru června sérií bleskových povodní vyhlásil Dobrovolný svazek obcí Moravská Brána. Mimořádně intenzivní deště přinesly zkázu do sedmi obcí na Přerovsku a to hned dvakrát za sebou ve čtvrtek a v...

Voda v uměle vytvořené nádrži je podle výsledků z poloviny června nevhodná ke koupání, na pětibodové škále je označena nejhorším stupněm pět. „Celá lokalita je oblíbenou relaxační zónou Přerovanů – chceme, aby kvalita vody byla skutečně taková, aby se zde do budoucna mohli bez problémů koupat a využívat areál naplno. Proto jsme přistoupili ke třetí etapě aplikace přípravku, která nás přijde na necelých 220 tisíc,“ uvedl náměstek primátora Miloslav Dohnal (nestr. za ODS) s tím, že v přípravě je celý soubor opatření pro zlepšení kvality vody. „Sníženi sedimentu, zvýšení obsahu kyslíku ve vodě a snížení výskytu řas je jen jedním z prvních kroků,“ podotkl Dohnal.

Právě odborná firma připraví doporučení, jaké kroky by bylo vhodné učinit, aby byla voda v Laguně za rok či dva významně čistší. „Město by mělo mít závěry k dispozici letos v listopadu,“ doplnila Vojzolová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Koupaliště, kvalita vody, rekreační zóna, Laguna, Laguna Přerov, Velká laguna, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekreační zónu Laguna v Přerově trápí jakost vody. Pomoct má i speciální bakteriální směs  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.