Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Bleskové povodně přinesly zkázu na Přerovsko. Obce žádají o pomoc ve finanční sbírce

Finanční sbírku na pomoc lidem zasaženým v závěru června sérií bleskových povodní vyhlásil Dobrovolný svazek obcí Moravská Brána. Mimořádně intenzivní deště přinesly zkázu do sedmi obcí na Přerovsku a to hned dvakrát za sebou ve čtvrtek a v neděli. Občané věnovali mnoho sil akutnímu odstraňování následků, s obnovou zničeného majetku a poškozených staveb má pomoci výtěžek z veřejné sbírky.

První nečekaně intenzivní dopady bouřek zasáhly vesnice východně či severovýchodně od Přerova ve čtvrtek odpoledne či večer, kdy se přívalová vlna přehnala přes obce Šišma, Hradčany, Domaželice, Kladníky, Hlinsko, Nové Dvory a Oldřichov. Voda z potoků a polí brala ploty, auta, natekla na zahrady, dvory i do domů. V neděli odpoledne přišly další bouřky a situace se bohužel pro místní v mírně menším měřítku opakovala. Náročný boj s bahnem začal nanovo. 

Dobrovolný svazek obcí Moravská Brána (DSO Moravská Brána) po splnění všech náležitostí vyhlásil finanční sbírku, jejíž výtěžek pomůže bleskovými záplavami zasaženému regionu.

„Všechny obce stižené povodněmi jsou zároveň členy svazku obcí. Tento problém můžeme řešit společně, právě pro spolupráci při řešení různých záležitostí před lety svazek vznikl. Troufám si říct, že takto bude mít řešení sbírky daleko lepší efekt. I pro Olomoucký kraj je vydání osvědčení pro pořádání sbírky jednodušší a rychlejší,“ vysvětlila manažerka DSO Moravská Brána a starostka obce Sobíšky Kateřina Krejčí. Olomoucký kraj vyšel v krizové situaci obcím vstříc a schválení sbírky, na které je běžně delší lhůta, zajistil během několika dnů.

Po přívalové vlně bojují obce na Přerovsku s bahnem. Hradčany prosí o pomoc dobrovolníky

Silná bouřka s mimořádně vydatným deštěm zasáhla ve čtvrtek odpoledne oblast Přerovska a Hranicka, blesková přívalová vlna se během několika minut přihnala do celkem sedmi obcí. Lidé v zasažené lokalitě se potýkají s následky živelné katastrofy,...

Podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážové voda zaplavila v obcích přes sto objektů, nejvíce jich bylo ve vesnicích Šišma a Kladníky. Příval srážek přinesl katastrofu i do míst, kde s tímto typem pohromy obyvatelé nepočítali a neměli ani příslušné pojištění. „Byly vyplavené i domy, které nejsou v ohrožené oblasti. Splavila je voda z polí, bahno, přes dům se jim prohnala ornice. I když jsou ve vyšších polohách, tak byli zasažení. Všichni tito lidé budou potřebovat pomoct a my se budeme snažit ji prostřednictvím sbírky zprostředkovat. Aby se mohli věnovat svým prioritám, peníze pak poslouží k pokrytí výdajů, které by si třeba ani nemohli dovolit,“ říká Kateřina Krejčí.

V zasažených obcích zafungovala podle ní obrovská součinnost, která se projevila hned při odstraňování dopadů prvních bouřek. „S velikým nasazením a adrenalinem dokázali lidé ve spolupráci s hasiči a firmami nepořádek odklidit, že by nepozorný kolemjdoucí venku skoro ani nepoznal, že zde byla povodeň. Jenže v neděli přišla druhá vlna, vše se v jen o málo menším měřítku opakovalo a mělo to dopad určitě i na duševní stav občanů,“ popsala těžké chvíle obyvatel starostka Krejčí.

Druhá blesková záplava za tři týdny. Velký Týnec jedná o opatřeních proti povodním

Přívalové deště v uplynulých dnech napáchaly škody na řadě míst v Olomouckém kraji, opakovaně řešili následky nenadálé záplavy ve Velkém Týnci na Olomoucku. Voda z polí a rozvodněných potůčků se prohnala ulicemi podruhé během tří týdnů. Vedení...

 

Podle hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka (STAN), který čtveřici ze zasažených obcí společně s představiteli hasičského sboru v úvodu týdne navštívil, chce poničené oblasti pomoci také hejtmanství. Vedení kraje bude konkrétní formu podpory ještě projednávat, hejtman pro Českou televizi také uvedl, že chce jednat s Povodím Moravy o možných opatřeních v této lokalitě.

Škody u pojištěných občanů zjišťují podle Krejčí v současné době likvidátoři pojišťoven, mapování výše hmotných škod bude ještě pokračovat i dalším postupy a dosáhne mnoha milionů. „Se starosty ze svazku jsme v kontaktu. Měla jsem možnost navštívit několik zasažených domů, některé budou vyžadovat takzvanou kompletní rekonstrukci, mohou se ještě vzdouvat například podlahy, vše ještě pracuje. Domy se musí sanovat, některé jsou úplně neobyvatelné. Jedno ze stavení v obci Hlinsko se bude po posouzení statika muset strhnout, majiteli poskytoval posttraumatickou péči krizový intervent hasičského sboru. Tomu naprosto rozumím, ani si neumím představit, jaká tíha to musí být,“ komentovala manažerka DSO Moravská Brána.

Finanční podpora se bude shromažďovat na sbírkovém transparentním účtu. „Ve všech vesnicích se teď pořád pracuje, občané svou dovolenou tráví tím, že likvidují ty veliké škody. Lidem pomůže každá koruna, která se vybere. Na účet budou s velkou pravděpodobností přispívat také všechny členské obce, protože soudržnost mezi námi je obrovská a ta její potřeba je teď ještě větší,“ uzavřela zástupkyně organizace, která sdružuje celkem 28 obcí mikroregionu.

Bleskové povodně v červnu 2024 na Přerovsku
Hradčany
zasaženo 14 soukromých objektů, obecní bytovka a obchod.
Hlinsko
zasaženo 15 soukromých objektů,
1x stabilizace objektu, podle statika objekt neobyvatelný, majiteli poskytnuta posttraumatická péče interventem HZS OLK,
1x stržena poškozená přístavba.
Oldřichov
zasaženo 5 soukromých objektů, kulturní dům a obecní úřad,
čerpány laguny za hospodářskými objekty.
Šišma
zasaženo 30 soukromých objektů, obecní úřad a obchod,
prořez stromů v korytě Šišemky.
Kladníky
zasaženo 37 soukromých objektů.
Domaželice
zasaženo 10 soukromých objektů.
Speciální technika:
velkoobjemové čerpadlo Hytrans Hydrosub 150,
smykový nakladač Bobcat,
nosiče kontejnerů pro odvoz suti,
pytle s pískem (Šišma, Hradčany, Domaželice),
čerpací kontejner se zásobou čerpadel.
Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, FB Hejtman Josef Suchánek

Štítky Hasiči, bouřka, počasí, déšť, vichr, záplavy, záplavy Přerovsko, záplavy Šišma, záplavy Kladníky, bouřka Přerov, bouřky, pomoc, sbírka, finanční sbírka, sbírka povodně, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bleskové povodně přinesly zkázu na Přerovsko. Obce žádají o pomoc ve finanční sbírce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.