Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 3. srpna 2024  |  Svátek má Miluše
Bez reklam

Na Plumlově pozor, voda v přehradě je nevhodná ke koupání. Poděbrady jsou v pořádku

Voda v Plumlovské přehradě u Prostějova už není vhodná ke koupání a pro lidi představuje riziko. Oproti předchozímu měření se její kvalita ještě zhoršila, nyní je na stupni čtyři z pětibodové škály. Naopak voda na Poděbradech u Olomouce zůstává čistá.

Voda na Plumlovské přehradě před dvěma týdny zůstala po výsledcích odběrů na stupni tři z pětibodové škály. Nyní se její kvalita ještě zhoršila. "Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem," uvedli olomoučtí hygienici, kteří pravidelně odebírají vzorky.

Loni se v Plumlovské přehradě čistá voda ve stupni jedna udržela do první poloviny července, poté se její kvalita začala rychle zhoršovat. Stupně tři dosáhla v uplynulém roce 24. července, v meziročním srovnání o více než měsíc později. V polovině srpna tam loni vyhlásili hygienici zákaz koupání, který platil do konce sezony. Problémy s kvalitou vody v přehradě podle odborníků vyřeší až vybudování kanalizace a čistíren odpadních vod v okolních obcích. Nyní z nich do přehrady odtéká voda s vysokým obsahem fosforu, kterým se sinice živí.

Propagace města přes školy je v pořádku, tvrdí radnice. E-maily rodičům však prošetří školní inspekce

Propagace investičních akcí města Prostějova přes zdejší školy je v pořádku, tvrdí radnice. Náměstek primátora za ANO Miloš Sklenka nedávno nařídil, aby ředitelé škol rozeslali rodičům informace o plánované stavbě bazénu, o který se vede spor....

Odborníci na začátku týdne odebrali vzorky vody také na dvou stanovištích jezer Poděbrady. Voda tam podle výsledků zůstává na stupni jedna, jde o nezávadnou vodu s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci.

Kvalita vody se zhoršila také v přerovském přírodním koupališti Laguna, město již na konci června oznámilo, že je nevhodná ke koupání, na pětibodové škále je označena stupněm pět. Laguna v odpočinkové zóně Přerova je uměle vytvořená nádrž, která nemá odtok ani přítok. Na začátku července poté rybáři začali aplikovat na dno vodní nádrže další dávku bakteriální směsi, čímž se snaží vodní plochu zbavit letitých nánosů, a zlepšit tak její kvalitu. Odborníci zároveň prověří, jak byl přípravek účinný a jaký má vliv na život pod vodní hladinou, poté navrhnou další postup.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajská hygienická stanice Olomouc

Štítky koupání, voda, kvalita, sinice, riziko, přehrada, Poděbrady, Plumlov, vodní nádrž Plumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Plumlově pozor, voda v přehradě je nevhodná ke koupání. Poděbrady jsou v pořádku  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.