Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Sokol stěhovavý poprvé zahnízdil přímo v Přerově. Z budky na komíně vyhnal poštolky

Sokol stěhovavý, který ještě nedávno patřil mezi kriticky ohrožené druhy, v současné době objevuje nová hnízdiště. V letošním roce tento vzácný dravec poprvé zahnízdil také přímo v Přerově. Z budky na komíně vyhnal poštolky.

Hnízdění vzácného dravce přímo ve městě se prokázalo v podstatě náhodou. Na záchrannou stanici někdo přinesl mladého sokola, pták den předtím seděl na plotě zahrady v Předmostí, druhý den již byl na zemi. Ornitologové z Přerova kontaktovali známého sokolníka, který určil stáří a pohlaví mláděte a odhadl, že samec mohl letět jen několik set metrů.

"Vzhledem k místu nálezu a kontrole terénu bylo víceméně jasné, že sokoli museli vyhnízdit na blízkém komíně bývalé kotelny. Na horním ochozu jsme v budce opravdu zjistili další mláďata. Otázkou zůstávalo, co s mládětem. Poradil další zkušený sokolník. Jeho rada zněla vysadit mládě na nejbližší rovnou střechu a promočit mu peří. Mládě se bude nějakou dobu sušit a rodiče ho mezitím objeví, ne nadarmo mají zrak sokolí," popsal Josef Chytil z ornitologické stanice Ornis Přerov.

Nová atrakce u přerovské knihovny. Vyrostla zde dešťová zahrada, která potěší hlavně děti

V Přerově vyrostla dešťová zahrada, kromě zlepšení klima u Sokolské ulice a Velké Dlážky přinese potěšení především dětem. Zelená oáza zabaví děti na okraji jednoho z panelových sídlišť vodními prvky v podobě vodních pump, mlýnků i korýtek....

Mladého ptáka ornitologové důkladně nakrmili, vynesli na střechu základní školy v Předmostí a namočili mu peří. "Nejprve zvědavě přiletěla straka, ale blíž než na dva mety si k němu netroufla. Intenzivně jsme pak pozorovali hnízdiště a pomocí dalekohledu jsme nakonec dokázali rozpoznat mezi mláďaty i námi kroužkovaného zachráněného sokolíka," radoval se Chytil.

Poté se sokolí rodina na komíně, na kterém je budka od roku 2017, zdržovala už jen nepravidelně, všechna čtyři mláďata, dvě samice a dva samci, hnízdo opustila. "Budku až do letošního roku pravidelně využívaly poštolky, což se ovšem změnilo v únoru, kdy je nekompromisně vyhnali sokoli. Lze předpokládat, že vzhledem k úspěšnému vyhnízdění zde nemáme sokoly naposledy," dodal ornitolog Chytil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ornitologická stanice Muzea Komenského v Přerově

Štítky sokol, hnízdo, mládě, Přerov, komín, rodina, Josef Chytil, ornitologická stanice, muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokol stěhovavý poprvé zahnízdil přímo v Přerově. Z budky na komíně vyhnal poštolky  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.