Počasí dnes32 °C, zítra28 °C
Úterý 16. července 2024  |  Svátek má Luboš
Bez reklam

Vědci z přírodovědy objevili v kaluži na ulici nové druhy sinic. Pojmenovali je po Olomouci a Palackém

Dva nové druhy sinic objevili vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v kaluži, která se po jednom z vydatných dešťů vytvořila na ulici v Olomouci. Pojmenovali je Laspinema palackyanum a Laspinema olomoucense na počest Palackého a Olomouce.

Na studii o výskytu sinic Laspinema se podíleli studenti bakalářských, magisterských a doktorských studijních programů na katedře botaniky přírodovědecké fakulty. Výsledky publikovali v prestižním časopise Journal of Phycology.

"Dva nové druhy sinic jsme nečekaně objevili ve vzorku odebraném z kaluže přímo v Olomouci. Její dno pokrýval zelený povlak, který signalizoval přítomnost těchto mikroorganismů. Původně jsme pouze chtěli zjistit, jaké druhy sinic kaluž obývají, a narazili jsme na dosud nepopsané druhy," popsal Petr Dvořák z katedry botaniky přírodovědecké fakulty.

Sinice jsou nejpočetnějšími organismy v historii Země a hrají významnou roli jako producenti kyslíku. Vyskytují se nejen v rybnících a jezerech, ale také v půdě. Botanici z Olomouce nyní v rámci vědeckého projektu zkoumají evoluci sinic po celém světě.

Zemřel respektovaný přírodovědec a pedagog Vítězslav Bičík. Popularizoval vědu i univerzitní Olomouc

Ve věku 86 let zemřel významný přírodovědec, pedagog a autor mnoha publikací profesor Vítězslav Bičík. Svou bohatou profesní kariéru spojil s Univerzitou Palackého v Olomouci, v roce 2005 se stal také laureátem Ceny města v oblasti přírodní vědy.

Identifikace nových druhů nebyla jednoduchá. "Analýza tvarů a rozměrů buněk ve světelném mikroskopu nám nepomohla tyto druhy od sebe bezpečně odlišit. Přistoupili jsme proto k získání kompletní genetické informace pomocí sekvenování DNA. Porovnali jsme získané informace s databázemi a přesně popsali hranice mezi druhy," uvedl Dvořák.

Další vzorky vědci sbírali v Česku a Polsku. "I když se původně předpokládalo, že se sinice Laspinema vyskytuje jen vzácně, našli jsme ji téměř na všech kontinentech. A také na velkém množství biotopů od sladkých a slaných vod přes mangrovy až po půdní krusty a kaluže," řekl Dvořák.

Počty živočichů a rostlin na zemi se pohybují v řádech milionů, mikroorganismů, mezi které sinice patří, jsou miliardy. Vědci dosud identifikovali pouze jejich malou část. Lepšímu výzkumu brání miniaturní rozměry, složitá manipulace v laboratoři a také malý počet vědců zabývajících se studiem mikroorganismů. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Univerzita Palackého Olomouc/Ota Blahoušek

Štítky Olomouc, sinice, kaluž, objev, druh, mikroorganismus, Petr Dvořák, Journal of Phycology, botanika, přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z přírodovědy objevili v kaluži na ulici nové druhy sinic. Pojmenovali je po Olomouci a Palackém  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.