Počasí dnes32 °C, zítra28 °C
Úterý 16. července 2024  |  Svátek má Luboš
Bez reklam

Pár jednoduchých tipů, jak přežít vedro bez úhony

Vlny horka přichází do Česka stále častěji. Máme pro vás několik jednoduchých rad, jak se doma neuvařit, aniž byste museli investovat desítky tisíc do klimatizace.

Vedra dokáží být vysilující a přináší i nemalá zdravotní rizika. Zpozornět by proto měli zejména lidé dlouhodobě nemocní (diabetici, kardiaci ad.), ale také senioři, kterým se s přibývajícím věkem zhoršuje regulace tělesné teploty. Velmi nepříjemné či dokonce zdraví ohrožující však mohou být vedra i pro malé děti. A to zvláště ve městech, kde se vlivem vysoké koncentrace lidí, aut a budov prostředí ohřívá více, než v okolní krajině.

Především je vhodné v průběhu léta věnovat pozornost předpovědím počasí a výstrahám meteorologů. Díky nim můžeme dopředu sledovat, že se vlna veder blíží, a připravit se na ni. Leckomu se to může jevit jako banalita, ale jak uvidíte dále, řadu snadných tipů, jak důsledky vedra mírnit, bez alespoň minimální přípravy dopředu nelze zvládnout. Proto i tady platí staré známé: „kdo je připraven, není překvapen“.

Zásadní je v horkých dnech pít dostatečné množství vody (minimálně 3 litry). Proto pokud vyrážíte mimo dům, vždy s sebou noste láhev s vodou (0,5 – 1 litr), kterou si můžete průběžně doplňovat. Noste lehké oblečení světlých barev. Tmavé barvy, zvláště černá, sluneční záření neodráží, ale naopak pohlcují a přeměňují je na teplo. Když jde o zdraví, neostýchejte se nedbat na aktuální módní trendy. Důležitá je vzdušná a světlá pokrývka hlavy nebo rovnou slunečník, abyste si zajistili stín především na horní polovinu těla.

Hlavně mezi 11. a 15. hodinou, kdy je největší vedro, se snažte nepobývat na přímém slunci. Pokud už musíte ven, vybírejte si takové cesty, kde se můžete co nejčastěji schovat do stínu.

Zvlášť pro seniory a dlouhodobě nemocné je důležité si dopředu opatřit nutné léky na delší období a také zásoby trvanlivých potravin. Můžete tím výrazně omezit potřebu chodit v době největšího vedra mimo domov. Každá taková cesta je totiž v horku obzvlášť vysilující.

Svůj byt větrejte brzy ráno, dokud je venku ještě chladnější vzduch. Poté pokud možno okna zavřete a už horký vzduch do místností nepouštějte. Ideální je, pokud můžete směrem na jih-západ zavřít i venkovní okenice nebo rolety. Nemáte-li byt vybavený vzduchotechnikou, pak větrejte vždy z té strany domu, na kterou zrovna nesvítí, nebo vzduchem z domovní chodby, který nebývá tak horký.

Tělo vedro lépe snáší v jemném vánku, který odvádí pot z těla. Proto je důležité si zajistit pohyb vzduchu v místnosti. Pomůže i jednoduchý ventilátor, který rozproudí vzduch. Máte-li možnost, dejte si v průběhu dne třeba i několikrát vlažnou sprchu ke zchlazení těla. Voda by však neměla být příliš studená kvůli nárazovému ochlazení organismu.

Pokud je u vás doma přes den skutečně příliš horko a nemáte možnost s tím nic udělat, můžete si naplánovat třeba pobyt v chladné veřejně přístupné budově jako je knihovna, obchodní pasáž, či kostel.

Podrobnější doporučení pro domácnosti a řadu další tipů zpracoval tým odborníků z Nadace Partnerství v rámci projektu LIFE TreeCheck (…aby město nepálilo), který nedávno obdržel speciální cenu za nejlepší evropský projekt LIFE Award 2024.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nadace Partnerství

Štítky horko, zdraví, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pár jednoduchých tipů, jak přežít vedro bez úhony  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.