Počasí dnes32 °C, zítra28 °C
Úterý 16. července 2024  |  Svátek má Luboš
Bez reklam

Drahanovice na Olomoucku vydaly zákaz napouštění bazénů a zalévání zeleně vodou z obecního vodovodu

Drahanovice u Olomouce se snaží předejít problémům se zásobováním pitnou vodou, obec vydala veřejnou vyhlášku, kterou vyhlásila zákaz používání pité vody z obecního vodovodu k zalévání zeleně či napouštění bazénů. Nedostatek vody řešili v tomto místě i v uplynulých letech, opatření je po dobu tří měsíců platné i pro místní části Drahanovic Ludéřov, Střížov, Kníničky a Lhota pod Kosířem.

O zákazu používat pitnou vodu k zalévání zahrad a napouštění bazénů v Drahanovicích rozhodl na žádost obce odbor životního prostředí olomouckého magistrátu kvůli dlouhodobému suchu, klesající hladině podzemních vod a mimořádnému nárůstu spotřeby vody z obecního vodovodu. V Drahanovicích, které mají zhruba 1700 obyvatel, byl podobný zákaz i v předešlých letech. V roce 2019 ho ale někteří obyvatelé opatření nerespektovali a napustili si bazény na zahradách. Vyčerpali tak vodu z obecního vodojemu a způsobili problémy při zásobování několika stovek obyvatel Ludéřova a Střížova.

Nedostatek pitné vody nelze kvůli omezené kapacitě místních vodních zdrojů nahradit. V roce 2006 v Drahanovicích zprovoznili posilovací vrt, stal se součástí nového vodovodu. Podle tehdejších propočtů měl tento vrt stačit pro dlouhodobé zásobování obyvatel Drahanovic a místních částí. Posléze zprovoznili ještě jeden vrt. Kvůli dlouhodobému suchu ale hladina spodní vody dál klesá, takže spotřebu pitné vody je nutné regulovat. Za porušení zákazu hrozí podle veřejné vyhlášky udělení pokuty ve správním řízení až v řádech desítek tisíc korun.

Plastové lahve v Laguně nejsou odpadky, upozorňuje město Přerov. Pomáhají při měření bahna

Plastové lahve, které označují speciální tyče na měření bahna v přerovské Velké Laguně, si někteří lidé pletou s odpadky a vyhazují je. Město je prosí, aby to nedělali, zároveň také upozorňuje, že voda v žádném případě není vhodná ke koupání.

Pracovníci odboru životního prostředí olomouckého magistrátu i místní rybáři v letních měsících sledují vývoj počasí, průtok v říčním systému Moravy v Olomouci i situaci v takzvaných uzavřených vodách. Vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka sdělil, že úředníci zatím nevydali zákaz odběru povrchových vod. Opatření přijde na řadu při zjištěném deficitu kyslíku ve vodě, který může způsobit úhyn vodních živočichů.

„Stav, kdy nastane kritická situace po období teplotních rekordů a tropických nocí, se začíná opakovat. Když se k tomu přidají vydatné lokální srážky, které se často ohřejí na velkých zpevněných plochách, spláchnou z nich nečistoty, následně vypláchnou a teplou vodou i vyčistí kanály, je problém umocněn. Zejména v případě menších toků je po vydatném dešti množství ohřáté a znečištěné vody často větší než aktuální průtok," uvedl Loyka.

Poněkud optimističtější jsou podle něj údaje o čistotě uzavřených vod, kde je kvalita vody a celková situace zatím uspokojivá. „Je to dáno i tím, že jde o uzavřené, větší či menší jámy po těžbě štěrkopísku, které nemají na rozdíl od vodních nádrží přítok obsahující často nevyčištěné odpadní vody plné fosforu, jenž je hlavní živinou pro sinice a jsou stabilním prostředím,“ dodal Loyka. Kvalita vody se v posledních týdnech výrazně zhoršila v Plumlovské přehradě u Prostějova. Podle hygieniků tato vodní nádrž nyní není vhodná ke koupání. Naproti tomu voda ve štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce, do kterých nepřitéká znečištěná voda, zůstává čistá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Počasí, voda, sucho, nedostatek vody, obecní vodovod, opatření, zákaz, Drahanovice, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drahanovice na Olomoucku vydaly zákaz napouštění bazénů a zalévání zeleně vodou z obecního vodovodu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.