Počasí dnes32 °C, zítra28 °C
Úterý 16. července 2024  |  Svátek má Luboš
Bez reklam

Odpadové centrum FCC přesunula na kraj Prostějova. Proti lokalitě poblíž domů obyvatelé protestovali

, aktualizováno před hodinou

Odpadové centrum s kapacitou pětinásobně převyšující potřeby města chce nadnárodní skupina FCC vybudovat na kraji Prostějova. Linku na výrobu tuhých alternativních paliv z odpadů chtěla firma původně postavit poblíž domů u vlakového nádraží, plán kvůli odporu obyvatel a výhradám města vzala zpět.

"Kapacita linky je navržena maximálně na 50 000 tun za rok ve dvousměnném provozu. Vstupem budou energeticky využitelné odpady počínaje směsným komunálním odpadem přes materiálově nevyužitelné živnostenské a průmyslové odpady až po zbytky z třídění druhotných surovin," uvedl vedoucí oddělení integrované prevence Krajského úřadu Olomouckého kraje Vojtěch Cvek v dokumentaci EIA.

V areálu v Kojetínské ulici na kraji Prostějova, kde je průmyslová zóna, bude drtička odpadu, součástí technologie bude vzduchotechnika s odsáváním a filtrací. Aby FCC zabránila zápachu, počítá s mlžícími jednotkami s atomisérem a neutralizačním aditivem.

Jde o třetí lokalitu, kde se FCC pokouší odpadovou linku vybudovat. Původně měla stát v Biskupicích na Prostějovsku a poté v areálu bývalé Vitany u hlavního nádraží v Prostějově poblíž bytových domů. S tím však ostře nesouhlasili obyvatelé, a firma proto z plánů vycouvala.

Pro životní prostředí v Prostějově není odpadová linka, byť na kraji města, dobrou zprávou. Odpůrci argumentují, že bude v provozu od 6:00 do 22:00 ve všední dny i o víkendech a její kapacita je pětkrát vyšší, než je množství odpadu vyprodukovaného v Prostějově, zbytek se tak bude do města dovážet. To zvýší dopravu a zhorší už tak katastrofální stav ovzduší v Prostějově. Doprava by podle kritiků narostla o tisíce kamionů ročně.

Petici proti odpadovému centru v Prostějově už podepsalo přes tisíc lidí. Linku chce ve městě stavět FCC

Do prostějovských ulic nyní vyrazili dobrovolníci, kteří do schránek roznášejí letáky s peticí proti plánovanému odpadovému centru. Linku na výrobu tuhých alternativních paliv z odpadů s kapacitou pětinásobně převyšující potřeby Prostějova chce v...

"Celou věcí se budeme podrobně zabývat. Vůbec nerozumím tomu, proč nás jednatel FCC Prostějov Pavel Dopita na červnovém zasedání zastupitelstva neseznámil s tím, že má být v areálu Kojetínská umístěna linka TAP. Vzhledem k tomu, že záměr byl kompletně hotový v květnu, musel tyto informace již dávno mít," ohradila se opoziční zastupitelka města Jana Jílková (Na rovinu!).

Stanovisko městského zastupitele za SPD Pavla Dopity zatím není k dispozici.

Pro prostějovskou radnici je plánované odpadové centrum společnosti FCC, v jejíž prostějovské pobočce má město čtvrtinový podíl, nyní v podstatě jedinou možností, jak v budoucnu likvidovat své odpady. ANO, Pévéčko a ODS totiž v minulosti prosadily vystoupení města z krajského odpadového projektu, který zastřešuje více než polovinu obyvatel Olomouckého kraje. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FCC Česká republika/EIA

Štítky TAP, linka, odpady, kritika, FCC, doprava, prach, ovzduší, Prostějov, Olomoucký kraj, ANO 2011, Biskupice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odpadové centrum FCC přesunula na kraj Prostějova. Proti lokalitě poblíž domů obyvatelé protestovali  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.