Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

CT přístroj v přerovské nemocnici pomohl archeologům. Odtajnil cenný obsah tři tisíce let staré nádoby

S využitím nemocniční výpočetní tomografie nahlédli archeologové z přerovského Muzea Komenského do útrob uzavřené keramické nádoby staré více než tři tisíce let. CT přístroj odhalil, že schránka ukrývá bronzové šperky a řadu dalších předmětů. Výsledky výzkumu si mohou prohlédnout i zájemci z řad veřejnosti na výstavě Detektory v archeologii na Přerovsku.

Schránku z pozdní doby bronzové objevil v roce 2020 Tomáš Melich ve Staré Vsi na Přerovsku a o jejím obsahu se dosud odborníci mohli jen dohadovat. Díky zobrazovací metodě, která se standardně používá pro diagnostiku pacientů, se odborníci mohli přes keramickou vrstvu podívat na obsah nádoby. „Na CT snímcích se nám podařilo zjistit, že uvnitř keramické nádoby staré přes 3000 let je ukryto velké množství bronzových předmětů, mezi nimiž zaujme na první pohled bohatě zdobená kruhová faléra, dále naprosto unikátní bronzové žebrované objímky s trny nábojů kol vozu, náramky, plechové šálky a také další kruhový ženský šperk – spirálovitě vinutý nápažník," přiblížil archeolog z Muzea Komenského v Přerově Zdeněk Schenk.

Projekt z participativního rozpočtu se dává do pohybu. Přerovská Fit stezka by měla být hotová do konce září

Na konci tohoto týdne začali dělníci budovat Fit stezku v okolí Bečvy a velké Laguny. Stezka by měla obsahovat devět cvičebních prvků, jako jsou bradla, hrazda nebo balanční lávka. Vznik tohoto projektu podpořili občané Přerova v loňském ročníku...

Prozkoumání archeologického nálezu na CT přístroji specialistům z Nemocnice AGEL Přerov zabralo asi půl hodiny. „S muzeem spolupracujeme dlouhodobě, ale toto je poprvé, kdy vyšetřujeme podobný artefakt. Prostřednictvím CT jsme viděli hrubé obrysy předmětů, které jsou uvnitř. Trošku nás jen limitovalo, že se jednalo o kovové předměty, které na rentgenu svítí bíle a nebylo možné úplně přesně zhodnotit jejich povrch nebo strukturu," komentoval náměstek pro léčebně preventivní péči z Nemocnice AGEL Přerov Petr Skácel.

Nádobu i snímky z CT prozkoumávání si lidé mohou prohlédnout na výstavě Detektory v archeologii na Přerovsku, která je v přerovském Muzeu Komenského k vidění do 20. října. Představuje ukázky unikátních kovových předmětů zachráněných zásluhou dlouholeté činnosti archeologů a jejich spolupracovníků z řad amatérských detektorářů, kteří pátrají po předmětem ukrytých v zemi.

Po skončení výstavy odborníci bronzový obsah z uzavřené nádoby opatrně vyjmou a pustí se do jeho zkoumání, doplnil archeolog Zdeněk Schenk.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdeněk Schenk, Muzeum Komenského v Přerově, Nemocnice AGEL Přerov

Štítky Věda, výzkum, archeologie, historie, doba bronzová, nemocnice, nemocnice AGEL Přerov, CT přístroj, CT vyšetření, výstava, detektory, Přerov, Muzeum Komenského, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

CT přístroj v přerovské nemocnici pomohl archeologům. Odtajnil cenný obsah tři tisíce let staré nádoby  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.