Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

Začalo vypouštění jezu v Přerově. Vodohospodáři zkontrolují břehy, bagry rozhrnou naplavené štěrky

Vodohospodáři začali snižovat hladinu Bečvy v Přerově kvůli údržbě zdejšího jezu. Takzvaná srážka bude trvat až do příštího pátku, stroje rozhrnou naplavený štěrk a proběhne pravidelná kontrola a údržba. Práce v korytě řeky začínají dnes.

Snižování hladiny Bečvy začalo v pátek večer, vodohospodáři provedou prohlídku a údržbu jezové konstrukce a kontrolu břehů. Nejdůležitější je rozhrnování naplavených štěrků. Práce v korytě řeky začínají dnes. Bagry rozhrnou štěrky v nadjezí a pod železničním mostem, v lokalitě U Loděnice a u Tyršova mostu. 

Rozhrnování štěrků provádí Povodí Moravy v Přerově každý rok. "Štěrk přemístěný do proudnice je transportován dále po toku, kde se znovu usazuje. Jde o léty osvědčený systém preventivní ochrany města před jarními ledochody. Snížená hladina umožní také přístup a prohlídku protipovodňových opatření, které jsou v průběhu roku pod vodní hladinou," popsal ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Opětovné zvýšení hladiny začne příští pátek, všechny práce probíhají pod dohledem biologů.

Přerovský jez slouží k zadržování vody, kterou mimo jiné využívá řada přerovských firem. Vyšší hladina umožňuje provozování plavby nebo vodních sportů, jez koriguje vyšší i nižší průtoky vody, a chrání tak oblasti níž po řece.

Developer u Přerova buduje haly pro pět tisíc zaměstnanců. Plánovanou průmyslovou zónu rozšiřuje

Až pět tisíc pracovních pozic chce v plánované průmyslové zóně u Přerova nabídnout developerská společnost RC Europe. Už tak obří investici skupina rozšířila na dvojnásobek. Přerovsko se tak stane jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů v...

Ohodnoť článek

Foto Povodí Moravy

Štítky jez, hladina, Bečva, kontrola, štěrk, Přerov, vodní hospodářství, bagr, údržba, Tyršův most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začalo vypouštění jezu v Přerově. Vodohospodáři zkontrolují břehy, bagry rozhrnou naplavené štěrky  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.