Počasí dnes30 °C, zítra27 °C
Neděle 21. července 2024  |  Svátek má Vítězslav
Bez reklam

Na letiště do Bochoře se vrací armáda, přesune se sem prapor bezpilotních systémů z Prostějova

Na letiště do Bochoře u Přerova se začínají vracet vojáci. Armáda sem přesunuje prapor bezpilotních systémů z Prostějova a chystá se sem přemístit také část zásobovacího praporu z Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Letiště armáda opustila před jedenácti lety, vrtulníky se tehdy odstěhovaly do Náměště nad Oslavou.

"Postupně dostáváme informace, že přerovské letiště by opět mohlo nabýt na důležitosti a mohly by se tam přesunout řádově vyšší stovky, možná nižší tisíce vojáků a personálu. Jde o horizont tří let, ale armáda počítá s fázemi včetně investic až do roku 2030. Už v tuto chvíli tam funguje část bezpilotního praporu z Prostějova, takzvaní dronaři, v budoucnu by se měl do Přerova přestěhovat celý prapor a v této souvislosti se zde počítá s investicemi kolem miliardy," uvedl primátor Přerova Petr Vrána (ANO).

Na letišti je nyní již několik desítek vojáků z Prostějova, využívat by ho měla také část logistického praporu z Lipníka. "Uvažuje se o tom, že by se sem nejdříve dočasně a později možná natrvalo přemístili. To už se jedná o nižší stovky vojáků," řekl Vrána. Stejně tak by mělo letiště v nejbližší době využívat Centrum leteckého výcviku Pardubice. 

Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku dnes před polednem vybuchla munice. Jeden voják zemřel. Na místě bylo dalších sedm vojáků a jeden civilní zaměstnanec zraněných, mají lehká a středně těžká zranění. Na Libavou jede ministryně...

"Zkušenosti s nimi již máme, v roce 2023 v Pardubicích měli výluku a právě jejich aktivity se přesunuly na přerovské letiště. Další výluka se očekává v roce 2025. Je tady potencionál, že část CLM Pardubice by mohla natrvalo skončit v Přerově," podotkl primátor. Oživení města vedení radnice vítá. Zájem armády přičítá i dostavbě dopravní infrastruktury, kolem Přerova se dokončuje poslední úsek D1.

Přerovské letiště bylo v provozu již za druhé světové války, kdy zde operovaly cvičné i bojové letouny německé Luftwaffe. Letiště bylo sídlem 23. základny vrtulníkového letectva Edvarda Beneše. Základna byla zrušena na konci roku 2013, přesun přerovské vrtulníkové základny do Náměště nad Oslavou oznámilo ministerstvo obrany o rok dříve. Letiště nyní spravuje státní podnik LOM Praha, působí zde podle primátora také Generální ředitelství cel a Vojenská policie.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto lompraha.cz

Štítky letiště, Prostějov, armáda, dron, vojáci, bezpilotní systémy, Přerov, primátor, Petr Vrána, okres Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na letiště do Bochoře se vrací armáda, přesune se sem prapor bezpilotních systémů z Prostějova  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.