Počasí dnes26 °C, zítra22 °C
Úterý 23. července 2024  |  Svátek má Libor
Bez reklam

Do Paříže na olympijské hry jede pět sportovců z olomoucké univerzity. Judistka, šermíř, lukostřelec a veslaři

Na letních olympijských v Paříži, které začínají tento týden, bude Českou republiku reprezentovat také pět sportovců spojených s Univerzitou Palackého v Olomouci. Her se zúčastní judistka Renata Zachová, šermíř Jakub Jurka, lukostřelec Adam Li a veslaři Radka Novotníková a Miroslav Vraštil.

Radka Novotníková, která studuje na Filozofické fakultě, se s kolegyní Pavlínou Flamíkovou v Paříži představí v závodu dvojek bez kormidelnice, půjde o jejich olympijskou premiéru. Naopak Miroslav Vraštil, student Fakulty tělesné kultury, pojede na olympiádu už počtvrté. V Paříži myslí na medaili.

Dalším studentem z Olomouce, který se na olympiádu podívá opakovaně, je šermíř Jakub Jurka. "Před pár lety jsem nemohl uvěřit, že jsem se dostal do Tokia, a teď mě čeká druhá šance v Paříži. Je to jako splněný sen," napsal na sociální sítě. Jurka zvítězil mezi kordisty na letošním mistrovství ČR. 

Judistka Renata Zachová okusí olympijskou atmosféru poprvé. Svěřenkyně Jiřího Štěpána z katedry sportu bude první českou judistkou na olympijských hrách po dvaceti letech. "I když je to opravdu těžké a bolí to, bez toho to nejde a já si nejednou sáhla na dno. Odrazila jsem se a s hrdostí můžu říct, že jakkoli to na olympiádě dopadne, můžu být na sebe opravdu pyšná," uvedla Zachová.

FOTOGALERIE: Ze zarostlé zahrady zpět na koleje. Olomoucí projela unikátní historická tramvaj

Mimořádně vzácný kousek má ve svém vozovém parku olomoucký dopravní podnik – s evidenčním číslem 16 je v nové hale poblíž vlakového nádraží ustájená tramvaj z roku 1914. Kompletně zrenovovaný vůz prošel potřebnými zkouškami a revizemi a může...

Po šestnácti letech bude mít Česká republika na olympiádě své zastoupení také v soutěži mužů v lukostřelbě. Jedno z posledních míst si zajistil student Fakulty tělesné kultury Adam Li. Člen Lukostřelby Olomouc, který loni ustanovil nový český rekord v terčové lukostřelbě, se společně s úřadující mistryní světa Marií Horáčkovou zapojí i do soutěže smíšených týmů, kde bude mít ČR zastoupení vůbec poprvé. "Nechci úplně tvrdit, že jsem s tím počítal, ale určitě jsem se o to snažil. Byl to hlavní cíl této sezony," uvedl Adam Li.

Letní olympijské hry v Paříži budou oficiálně zahájeny v pátek 26. července, lukostřelci se představí už o den dříve, kdy se uskuteční rozřazovací kola.

Kdy se na OH představí reprezentanti z UP
25. 7. 14:15 Adam Li – lukostřelba, rozřazovací kolo
28. 7. 9:00 Radka Novotníková – veslování, dvojka bez kormidelnice, rozjížďka
28. 7. 9:00 Miroslav Vraštil – veslování, dvojskif lehkých vah, rozjížďka
28. 7. 10:00 Jakub Jurka – šerm, kord, 1. kolo
30. 7. 10:00 Renata Zachová – judo, 63 kg, 1. kolo
30. 7. 12:00 Adam Li – lukostřelba, vyřazovací část
2. 8. 9:30 Adam Li – lukostřelba, smíšený tým, vyřazovací část
2. 8. 13:30 Jakub Jurka – šerm, tým kord
Kompletní aktualizovaný program OH je k dispozici zde.

Ohodnoť článek

Foto Žurnál UP/Český olympijský výbor

Štítky OH, studenti, Univerzita Palackého, olympijské hry, Paříž, judista, šermíř, lukostřelec, lukostřelba, veslař, Jakub Jurka, univerzita, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Paříže na olympijské hry jede pět sportovců z olomoucké univerzity. Judistka, šermíř, lukostřelec a veslaři  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.