Počasí dnes26 °C, zítra22 °C
Úterý 23. července 2024  |  Svátek má Libor
Bez reklam

Olomoucký kraj začal s transformací pobytových sociálních služeb. Projekt si vyžádá až tři miliardy korun

Investici až tři miliardy korun si vyžádá transformace pobytových sociálních služeb v Olomouckém kraji. Hejtmanství se snaží klienty z velkých ústavních budov přestěhovat do menších domů, kde mají lepší zázemí a více soukromí. Projekt je zaměřený na pobytová zařízení pro lidi s handicapem, domovy pro seniory i děti z dětských domovů.

Hejtmanství se po posledních krajských volbách v roce 2020 zaměřilo na dokončení transformace sociálních ústavů v Nových Zámcích a ve Šternberku na Olomoucku a na zahájení přeměny dalších zařízení na území kraje, mezi které patří například centra Dominika v Kokorách na Přerovsku či Paprsek v Olšanech na Šumpersku. Plány počítají s nákupem bytů i vybudováním malých pobytových jednotek pro nejvýše šest klientů. Část klientů díky tomuto projektu postupně opouští letitá sociální zařízení a nachází nové bydlení ve městech a obcích.

Například letos v lednu v obci Králová u Medlova na Olomoucku zprovoznili nový rodinný dům, do kterého se přestěhovali klienti sociálního zařízení z nedalekých Nových Zámků. Hlavním cílem transformace sociálních služeb v Olomouckém kraji je podle hejtmanova náměstka Iva Slavotínka (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj) přestěhování klientů z velkých ústavů do menších domů. "Právě Nové Zámky, velké pobytové zařízení u Litovle, jsou toho skvělým příkladem. Již několik let například fungují domy pro lidi s handicapem v Července, kteří dříve pobývali právě v Nových Zámcích. Život v menších domcích je pro ně určitě lepší, protože mohou vést život, kterým žijí jejich vrstevníci," uvedl Slavotínek.

Hygienici kontrolovali dětské tábory v Olomouckém kraji. Na jednom měly děti zažívací potíže

Téměř devět tisíc dětí se letos dostane na tábory v Olomouckém kraji. Počet je zhruba stejný jako loni. Hygienici již vyrazili na kontroly a nezjistili závažné nedostatky, akorát na jednom z táborů se u účastníků vyskytly zažívací potíže.

S nákupem menších rodinných domků a bytů počítá také chystaná transformace dětských domovů v kraji, díky které budou moci děti opustit velkokapacitní budovy. Kraj je zřizovatelem deseti dětských domovů. Jejich transformace je rozvržena do pěti až sedmi let, financovat ji bude prostřednictvím Národního plánu obnovy. Letos hejtmanství připravilo nákup prvních 12 nemovitostí a o dalších 11 nemovitostech jedná. "Domy a byty převážně nakupujeme, jejich výstavba by se totiž v plánovaném časovém horizontu nestihla," sdělil hejtman Josef Suchánek (STAN). V nových domovech budou děti spolu s vychovateli fungovat jako běžná rodina. Každá skupina bude mít maximálně šest dětí. V první etapě se transformace týká dětských domovů v Jeseníku, Přerově a Litovli.

Krajský úřad v uplynulých čtyřech letech zároveň investoval do rekonstrukce pobytových sociálních zařízení. Loni dokončil modernizaci domova pro seniory v Nerudově ulici v Prostějově, která stála 144 milionů korun. Šlo o jednu z největších investic do sociálních služeb v Olomouckém kraji. V sociálním zařízení Domov u rybníka ve Víceměřicích na Prostějovsku v roce 2023 postavili nový ubytovací pavilon se zvláštním režimem. Stál bezmála 63 milionů korun. V nové budově se personál postará až o 36 lidí se sníženou soběstačností v důsledku vysokého věku a onemocnění určitým typem demence. Olomoucký kraj na stavbu pavilonu v sociálním zařízení ve Víceměřicích uvolnil ze svého rozpočtu zhruba 17 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Olomoucký kraj, sociální služby, transformace, projekt, dětský domov, okres Přerov, Ivo Slavotínek, Litovel, okres Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj začal s transformací pobytových sociálních služeb. Projekt si vyžádá až tři miliardy korun  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.