Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Středa 24. července 2024  |  Svátek má Kristýna
Bez reklam

Zavalené stavební úřady, Zábřeh dostal pětkrát víc podání kvůli obavám z digitalizace. Ta opravdu nefunguje

Stavební úřady v Olomouckém kraji mají problémy s digitalizací stavebního řízení, která začala platit v červenci. Celý systém má podle obcí stále zásadní nedostatky, není plně funkční a způsobuje zdržení. Ministerstvo pro místní rozvoj slibuje nápravu.

Na Stavební úřad v Zábřehu na Šumpersku přišlo v červnu přes 500 podání, která zahrnují i rozsáhlé stavební záměry. V porovnání s minulým rokem jde zhruba o pětinásobek. "V tomto obrovském čísle se jednoznačně zrcadlí obavy žadatelů z digitalizace stavebního řízení," potvrdila mluvčí zábřežské radnice Lucie Mahdalová.

Obavy se bohužel potvrdily. "V současné době se nedaří v novém Informačním systému stavebního řízení plnohodnotně pracovat. Přetrvávají zásadní nedostatky. Na konci července jsme pouze v počáteční fázi evidování a systém prozatím nelze pro práci stavebních úřadů funkčně využívat," sdělila Mahdalová.

Všechna podání proto budou úředníci zatím vyřizovat za použití starého stavebního zákona, podle mluvčí však nebudou schopni dodržet zákonem stanovené lhůty. "Velmi se omlouváme za komplikace, které jsme nezpůsobili a žádáme o respektování situace," nabádá mluvčí zábřežské radnice.

Ve spolupráci s dalšími obcemi a městy je Zábřeh připraven spolupracovat s ministerstvem na nápravě. "Nasazená verze systému není podle názoru našeho, jakož i dalších obcí a měst, zatím dostatečně efektivní," konstatovala na webu města Mahdalová.

Dvě a půl miliardy pro Bochoř: armáda přiblížila plány využití a rozvoje letiště u Přerova

Do šesti let by mělo na letišti v Bochoři u Přerova sloužit až 600 profesionálních vojáků z různě zaměřených útvarů. Do roku 2035 počítá armáda s navýšením početního stavu až na 1400 vojáků. Důležitost areálu státní strategické infrastruktury...

Ministerstvo pro místní rozvoj přiznalo, že dostalo tisíce telefonátů a e-mailů ohledně zaváděné digitalizace stavebního řízení. "Na požadovaných úpravách systémů kontinuálně pracujeme. Zaměřili jsme se na problém sdílené identifikace, kdy úřad zároveň vykonává agendu stavebního úřadu i dotčeného orgánu. Nasazujeme novou verzi administrace uživatelů. Cílem je umožnit lokálním administrátorům správu uživatelů jak pro stavební úřad, tak pro dotčený orgán," ubezpečuje mluvčí ministerstva Petr Waleczko.

Ministerstvo zároveň upozorňuje, že pro přijímání a odesílání dokumentů je potřeba každé osobě správně nastavit funkci příjem dokumentů. "Jedná se o technickou roli umožňující přijímání dokumentů z Portálu stavební správy. Počty uživatelů a jejich různých rolí nejsou v systému omezeny," dodal mluvčí ministerstva.

Digitalizace stavebního řízení začala platit v červenci, cílem je urychlit povolování staveb. V obavách z funkčnosti nového systému však stavebníci a developeři zavalili stavební úřady žádostmi. Ministerstvo ubezpečuje, že až si systém sedne, bude stavební řízení rychlejší.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky stavební úřad, digitalizace, stavební řízení, žádost, lhůty, systém, ministerstvo, Zábřeh, okres Šumperk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zavalené stavební úřady, Zábřeh dostal pětkrát víc podání kvůli obavám z digitalizace. Ta opravdu nefunguje  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.