Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. července 2024  |  Svátek má Viktor
Bez reklam

Sokoli stěhovaví vyvedli letos v Jeseníkách 32 mláďat. Čtyři samice přišly o život

Sokoli stěhovaví podle odborníků z Agentury ochrany přírody a krajiny vyvedli letos v Jeseníkách na svět celkem 32 mláďat. Jde o třetí nejvyšší počet od roku 2001, loni bylo sokolích ptáčat o deset více, jednalo se o rekord. Tento rok přišly o život čtyři samice, většinu z nich ulovili jejich predátoři.

Sokoli letos zahnízdili v Jeseníkách po čtyřiadvacáté, poprvé tu v novodobé historii vyvedli mladé v roce 2001. Co do počtu mláďat je letošní hnízdění od té doby třetí nejúspěšnější. Podle odborníků počet mláďat meziročně kolísá. Z pohledu stability populace je důležitější počet hnízdících párů, těch bylo letos 22, o jeden méně než loni.

Sokoli letos zahnízdili v Jeseníkách počtyřiadvacáté. „Poslední roky ukazují, že jesenická sokolí populace je poměrně stabilní. K výkyvům v hnízdní úspěšnosti dochází především kvůli počasí a predaci. Důležité je, že se výrazně nemění počet hnízdících párů. Letos sice během sezóny přišly o život čtyři dospělé samice, věříme ale, že tak silná populace se s tímto zásahem do příštího roku vyrovná. Nad jesenickými hřebeny létá dostatek ‚volných‘ ptáků, kteří jsou předpokladem pro vytváření nových hnízdních párů," uvedl Petr Šaj z AOPK ČR.

Prostějovsko má finalistu v anketě Strom roku. Lípa v Bousíně pamatuje nucené válečné vysídlení obce

Olomoucký kraj má svého zástupce v populární anketě Strom roku, kterou pořádá Nadace Partnerství. Do finálové fáze hlasování se dostala Lípa svobody v Bousíně na Prostějovsku, která je němým pamětníkem pohnutého osudu regionu u vojenského...

Při monitoringu sokolích hnízd pomáhají ochranářům fotopasti s okamžitým přenosem. „Díky nim jsme letos poprvé zdokumentovali ulovení sokola výrem velkým, jeho kořistí se stala samice sedící na vejcích. Ve dvou dalších případech šlo o predaci kunou, která je v Jeseníkách nejčastějším predátorem. A jedna samice pravděpodobně uhynula po souboji s jinou sokolicí,“ uvedl spolupracovník agentury, ornitolog Tomáš Pospíšil. Odborníci upozorňují na to, že sokoli jsou v době hnízdění velmi citliví na rušení. „Na dvou místech, kde se obvykle pohybuje více lidí, jsme letos instalovali informační tabule. Děkujeme všem návštěvníkům, kteří pokyny respektovali a přispěli tak k úspěšnému vyvedení mláďat,“ dodal Šaj.

Sokol stěhovavý je velký zhruba jako vrána a dožívá se až 20 let. Živí se převážně ptáky do velikosti holuba, které loví za letu. Při útoku přitáhne křídla k tělu a střemhlavým letem v podstatě padá na kořist. Sokol si hnízdo nestaví. Nejčastěji obsadí skalní výklenek či staré krkavčí hnízdo na skále. Pokud jsou sokoli při hnízdění rušeni, mnohdy hnízdo opustí. Mláďata zůstávají v hnízdě zhruba sedm týdnů. Sokoli, kteří se v tuzemsku vyskytují v zimě, často přilétají až ze Skandinávie. Ti, kteří na území České republiky hnízdí, se část zimy potulují v jižní Evropě, uvedli ochranáři na svých stránkách.

Ve druhé polovině minulého století počty sokolů drasticky klesly, především kvůli nadměrnému používání pesticidů a dalších chemikálií v zemědělství. Postupně se díky důsledné ochraně vracejí a v České republice hnízdí každoročně více než sto párů. V Jeseníkách a v Rychlebských horách sokoli opakovaně obsazují dvě desítky skalních lokalit, kde hnízdí přímo na římsách či ve starých krkavčích hnízdech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Šaj

Štítky Příroda, ochrana přírody, ptactvo, sokol, sokol stěhovavý, Jeseníky, AOPK, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokoli stěhovaví vyvedli letos v Jeseníkách 32 mláďat. Čtyři samice přišly o život  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.