Počasí dnes26 °C, zítra31 °C
Úterý 30. července 2024  |  Svátek má Bořivoj
Bez reklam

Na Olomoucku se objevil nový invazivní druh komára, útočí i přes den. Pozor na nádoby na vodu na zahradách

Na Olomoucku hygienici poprvé potvrdili výskyt invazivního druhu asijského komára, který je ve světě spojovaný s přenosem vážných nemocí, napadá lidi a je aktivní v podvečer, ale i přes den. V Česku zatím přenos nemoci na člověka není potvrzený.

Na Olomoucku hygienici komára druhu Aedes japonicus našli v kontejnerech s dešťovou vodou. V Evropě se objevil v roce 2000 a v Česku byl poprvé potvrzen v roce 2021 ve dvou lokalitách blízko státních hranic na jižní Moravě a v jižních Čechách.

"Larvy tohoto druhu komára se vyvíjejí v přirozeně i uměle zadržené vodě v nejrůznějších barelech, kontejnerech, pneumatikách, květináčích, sudech, okapech, dutinách stromů a ve skalních dutinách. Ve své domovině ve východní Asii přezimuje ve stadiu vajíčka a v teplejších oblastech i ve stadiu larvy," uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

Hygienici dosud komárům v nádobách na zahradách nevěnovali moc pozornost. "Samice druhu Aedes japonicus však sají krev savců a aktivně napadají také člověka, a to jak přes den, tak zejména v podvečer. Byť je výskyt komára druhu Aedes japonicus ve světě spojován s přenosem vážných nemocí, v České republice není případ přenosu nemoci z tohoto duhu komára na člověka evidován," dodala Koutná.

Hygienici však varují, aby lidé novému invazivnímu druhu komára věnovali pozornost, protože pobyt na zahradě dokáže značně znepříjemnit. Zabránit jeho množení může pečlivá kontrola zahrad a nádob s vodou. "Lidé, v jejichž oblasti je přítomnost komára potvrzena, by měli vodu ve výše popsaných nádobách alespoň jednou týdně měnit. Řešením je také nádoby překrýt, aby do nich hmyz nemohl naklást vajíčka," nábádá Koutná.

Sokoli stěhovaví vyvedli letos v Jeseníkách 32 mláďat. Čtyři samice přišly o život

Sokoli stěhovaví podle odborníků z Agentury ochrany přírody a krajiny vyvedli letos v Jeseníkách na svět celkem 32 mláďat. Jde o třetí nejvyšší počet od roku 2001, loni bylo sokolích ptáčat o deset více, jednalo se o rekord. Tento rok přišly o...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje

Štítky komár, druh, Olomoucko, zahrada, Olomoucký kraj, invazní druh, Česko, Markéta Koutná, nemoc, Evropa, Jihomoravský kraj, Jihočeský kraj, kontejner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Olomoucku se objevil nový invazivní druh komára, útočí i přes den. Pozor na nádoby na vodu na zahradách  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.