Počasí dnes28 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 1. srpna 2024  |  Svátek má Oskar
Bez reklam

Dostupné bydlení v Hanušovicích. Město odstartovalo stavbu prvních družstevních bytů

Ojedinělý projekt dostupného bydlení odstartovaly Hanušovice na Šumpersku. Lidem nabídnou za velmi výhodných podmínek družstevní byty, které po zaplacení přejdou do jejich vlastnictví. Město, které trápí nezaměstnanost, tak chce přilákat nové obyvatele.

Celkem chtějí Hanušovice v bývalém areálu společnosti Moravolen vybudovat 119 družstevních bytů včetně domova pro seniory za půl miliardy korun. 

"Až družstevníci byty splatí, přejdou do jejich vlastnictví. A protože o úvěr bude žádat družstvo jako celek, dostanou jednotliví zájemci o byty i velmi výhodné podmínky, třeba fixní úrokovou sazbu splátek na 25 let nebo možnost složit předem jen čtvrtinu z ceny bytu. A další devizou je lokalita, protože z Hanušovic jste v Olomouci za hodinu a v přírodě za minutu," vysvětluje starosta Hanušovic Marek Kostka (Generace Y).

Radnice tak chce přilákat nové obyvatele. V první etapě jde o dva domy s 34 byty za 130 milionů korun, zájemci si zarezervovali již zhruba třetinu z nich. Byty budou nízkoenergetické a vybavené včetně koupelny a kuchyňské linky. Aby město vyloučilo obchodníky s chudobou, stanovy družstva zakazují byty pronajímat. Členem družstva se naopak mohou stát firmy, aby měly byty pro své zaměstnance.

Obyvatelé Hanušovic, kteří budou dobře třídit odpady, ušetří. Město pořídilo čipy na popelnice

Obyvatelé Hanušovic na Šumpersku, kteří dobře třídí odpady, ušetří. Město nyní pořídilo čipy na popelnice, lidé, kteří vyhodí méně odpadků, zaplatí méně peněz. Svoz komunálního odpadu si Hanušovice již dva roky zajišťují samy.

Cena družstevních bytů se bude pohybovat od tří do pěti milionů korun. Členem družstva bude i samotné město, aby mělo byty například pro lékaře, učitele a další profese, které budou potřeba. "Budeme vlastnit část bytového fondu, staneme se družstevníky," podotkl starosta. 

Hanušovice se inspirovaly systémem, který fungoval za první republiky. O podobném projektu uvažovalo i město Jeseník, ale nakonec od něho ustoupilo. 

Podle hejtmana Josefa Suchánka (STAN) je projekt družstevních bytů v Hanušovicích zcela ojedinělý i v rámci celé České republiky. "S odlivem obyvatel se ve specifických oblastech potýká mnoho menších měst a obcí. Hanušovice našly recept, jak počet obyvatel nejen stabilizovat, ale i zvýšit. A to je něco, co Olomoucký kraj plně podporuje a čím se mohou inspirovat i jinde," řekl Suchánek.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytlo město Hanušovice

Štítky byty, družstvo, dostupné bydlení, projekt, Hanušovice, Olomoucký kraj, okres Šumperk, Josef Suchánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dostupné bydlení v Hanušovicích. Město odstartovalo stavbu prvních družstevních bytů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.