Počasí dnes25 °C, zítra27 °C
Úterý 6. srpna 2024  |  Svátek má Oldřiška
Bez reklam

Klidný lom ve Výklekách se proměnil v divoké a hlučné místo plné nepořádku. Lidé jsou zklamaní, obec je nešťastná

Zatopený lom ve Výklekách na Přerovsku se z oázy klidu a romantiky proměnil v přeplněné, hlučné místo plné nepořádku, stanů a divokých večírků. Na denním pořádku jsou policejní kontroly, starostka Výklek je z toho už nešťastná. Lidé jsou zklamaní.

Lom poblíž obce Výkleky kdysi patřil k téměř zapomenutým místům na koupání. Lidé oceňovali klid, pohodu a zdejší romantickou přírodu. Dnes už je to bohužel úplně jinak.

"Moc nás to mrzí, je to smutné, ale už nevíme, co máme proti bezohledným lidem dál dělat. Není výjimkou, že je tam padesát stanů lidí, kteří nemají k přírodě vůbec žádný vztah. Devadesát procent jsou náctiletí, jejichž jediným cílem je opít se. A není to jenom alkohol, ale jsou tam i nějaká narkotika. Po víkendu jsem odnesla plný pytel bordelu, a kdybych mohla, naplním i další. Kdyby tam pronajímatel nevyvážel odpad a neprovozoval záchody, tak je to úplná katastrofa," popisuje tristní situaci starostka Výklek Kateřina Jandová.

Obec není vlastníkem lomu ani okolních pozemků, ty patří více než třicítce soukromých majitelů. V celé lokalitě ovšem platí obecní vyhláška k zajištění veřejného pořádku, ochrany životního prostředí a veřejné zeleně. V lomu je zakázané stanovat, tábořit, rozdělávat oheň nebo kácet stromy. Lidé by měli dbát na čistotu, uklízet po sobě a veškeré odpadky odnést.

Posílíme hlídky a zvýšíme počet strážníků i kamer, slibuje po sérii útoků problémové mládeže Šternberk

Po sérii útoků problémové mládeže radnice ve Šternberku slíbila, že ve městě posílí bezpečnost. Město chce rozšířit kamerový systém a zvýšit počet strážníků, policie posílí hlídky. Situace se vyhrotila před měsícem, kdy nezletilá dívka zmlátila...

"Víte, nám by vlastně nevadilo, kdyby tam přijela rodina s dětmi a rozdělala si tam stan, ale takových je minimum. Dnes musíme policii volat v podstatě denně, protože naši vyhlášku nikdo nerespektuje. Hned první den, co jsme tam nechali zabetonovat cedule, bylo vyvrácené, otočené nebo zakryté. Přiznám se, že už jsme bezradní, už nevíme, co máme dělat. Je to smutné," svěřila se starostka. Obává se blížících se tropů a katastrofy, která opět nastane.

Zklamaní jsou i návštěvníci lomu. "Za nás to bývalo místo klidu a byli jsme rádi, že tam můžeme pod širákem přespat. Vždy jsme po sobě uklidili, místo repráku jsme měli kytaru. Dcera už to bohužel nezažije," svěřila se například Tereza Válková z Přerova.

Stížnosti zaplnily sociální sítě. "Lom Výkleky byl kdysi dávno oázou klidu, čisté vody a relaxu. Teď bordel, hlava na hlavě, smrad, petky a na každém rohu táborák," stojí v jednom z příspěvků. 

Starostka Výklek dodává, že někteří lidé jsou prostě nepoučitelní. "Když přijede policie, lidé začnou stany balit, ale jsou schopní se za hodinu vrátit. To bych musela policii volat znovu a znovu. Jako obec nemáme peníze na to, abychom najali strážní službu. Nehledě na to, že jeden člověk proti bandě opilých výtržníků stejně nezmůže vůbec nic," krčí rameny starostka.

Zákaz koupání v Plumlovské přehradě: kvůli sinicím je voda na nejhorším stupni kvality

Podle odborných rozborů je stav vody v přehradě Plumlov u Prostějova na pátém nejhorším stupni hodnocení, koupání je tak podle hygieniků nebezpečné pro zdraví lidí. Oblíbená rekreační lokalita se s nevyhovující kvalitou vody potýká dlouhodobě,...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Karel Majer, Přerováci

Štítky lom, rekreace, koupání, nepořádek, hluk, alkohol, večírek, policie, Výkleky, okres Přerov, stan, příroda, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klidný lom ve Výklekách se proměnil v divoké a hlučné místo plné nepořádku. Lidé jsou zklamaní, obec je nešťastná  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.