Počasí dnes25 °C, zítra27 °C
Úterý 6. srpna 2024  |  Svátek má Oldřiška
Bez reklam

Seniorku usmrtila tramvaj, když vystupovala. Jedny dveře se neotevřely, ukázaly výpovědi u soudu

Šestaosmdesátiletá žena, která loni v září zahynula pod koly olomoucké tramvaje, doplatila mimo jiné na dveře, které se při vystupování neotevřely. Seniorka poté přešla ke druhým dveřím, vystupovala však již za zvukového znamení. Zavírající se dveře ji pak zachytily a strhly pod vůz.

U olomouckého okresního soudu dnes vypovídali svědci. Z nehody se zodpovídá řidič tramvaje David Romsy, který je obžalovaný z usmrcení z nedbalosti. Vinu odmítá.

Nehoda se stala 14. září ve Wolkerově ulici u Výstaviště Flora ve druhém voze. "Na zastávce u Flory odešla starší paní od prostředních dveří, které se neotevřely, ke dveřím dopředu. Ve chvíli, kdy se ozvalo zvukové zařízení, stála již na druhém schodě a vystupovala dál, bohužel ji to chytlo. Ozval se výkřik a paní zůstala pod tramvají," popsala svědkyně. "Vyskočili jsme, všichni jsme v tu chvíli šíleli a mačkali zařízení, tramvaj na to vůbec nereagovala a jela dál. Volala jsem policii, křičela jsem do telefonu: ´On nezastavuje, co máme dělat," uvedla žena.

Řidiče nakonec zastavili cestující až na druhé zastávce, o nehodě prý vůbec nevěděl. Dva ze svědků vypověděli, že už o zastávku dřív dveře přivřely tašku jedné z nastupujících. "Byla to rychlá jízda, velmi rychlé odjezdy, málo času na nástup a výstup cestujících. Už u okresního soudu prostředními dveřmi nastupovala starší paní, které při nástupu přivřely dveře tašku. Na zastávce u Flory chtěla poškozená vystoupit, prostřední dveře se jí však nepodařilo otevřít, proto šla svižně k prvním dveřím, které byly otevřeny," popsala další svědkyně. Pak už slyšela jen výkřik.

Při nehodě tří osobních automobilů na silnici I/35 u Mírova na Šumpersku zemřel v neděli v podvečer dvaačtyřicetiletý řidič. Další dva byli zranění a skončili v péči zdravotníků. Silnice byla několik hodin neprůjezdná.

Řidič tramvaje David Romsy rychlou jízdu dnes u soudu odmítl, poukázal na to, že po městě mají tramvaje omezenou rychlost na 20 nebo 30 kilometrů. "Nehovořil bych o rychlé jízdě," doplnil Romsy.

"Jde o to, jak tramvaj dojíždí k zastávce a rozjíždí se," podotkla k tomu svědkyně. Lidé se přitom shodli, že se seniorka při výstupu nejprve snažila tlačítkem otevřít dveře nejblíž. "Pokud prostřední dveře nešly otevřít, paní zřejmě malou silou zmáčkla tlačítko, jde o starší tramvaj. Já to z místa řidiče nemohu blokovat, aby se otevřely jen některé z dveří," uvedl řidič.

Obžalovaný vinu odmítá, podle obhajoby žena začala vystupovat v době, kdy už vystupovat neměla, tedy po zaznění signálu ohledně opuštění dveřního prostoru. "Pořád jsem pozoroval zrcátko, paní jsem však neviděl," uvedl Romsy, za kterého se postavil i Dopravní podnik města Olomouce. Poukázal i na složitou dopravní situaci na tomto místě. Podle žalobce se ale v kritický okamžik, kdy ženu vidět mohl, tím směrem nepodíval.

Soud případ odročil na září. Chce provést znalecký posudek, obhajoba žádá i konfrontaci znalců kvůli rozdílnému pohledu na dopravní situaci. Soud počítá i s vyšetřovacím pokusem na osudné zastávce. Objasnit má to, zda řidič mohl situaci vidět v zrcátku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky smrt, tramvaj, seniorka, dveře, soud, nehoda, MHD, Olomouc, okresní soud, Dopravní podnik města Olomouce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seniorku usmrtila tramvaj, když vystupovala. Jedny dveře se neotevřely, ukázaly výpovědi u soudu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.