Počasí dnes26 °C, zítra27 °C
Pátek 9. srpna 2024  |  Svátek má Roman
Bez reklam

Poděbrady modrá. Plumlovská přehrada černá, voda je plná sinic a zákaz koupání zde platí dál

Plumlovskou přehradu na Prostějovsku dál sužují jedovaté sinice a zákaz koupání trvá, protože voda by mohla poškodit zdraví lidí. Naopak na Poděbradech u Olomouce je všechno v pořádku a kvalita vody je zde na stupni jedna.

Hygienici odebírali vzorky z Plumlovské přehrady a Poděbrad začátkem tohoto týdne. 

"Ve VN Plumlov i nadále přetrvává nepříznivá situace s jakostí vody, neboť došlo k výraznému nárůstku počtu sinic na 1,2 milionu buněk na mililitr, vodního květu a chlorofylu-a. Průhlednost vody přetrvává na úrovni půl metru. Z laboratorního rozboru vzorku vody odebraného na pláži U Vrbiček lze hodnotit vodu i nadále jako nevhodnou ke koupání, což je černý smajlík," potvrdila mluvčí krajských hygieniků Markéta Koutná.

Voda podle ní může poškodit zdraví, koupání hygienici nedoporučují zejména dětem, těhotným ženám, osobám trpících alergií a osobám s oslabeným imunitním systémem. "Za účelem zajištění ochrany veřejného zdraví před nejakostní vodou využívanou ve VN Plumlov ke koupání vyhlásila Krajská hygienická stanice dočasný zákaz používání vody ke koupání," dodala Koutná.

Klidný lom ve Výklekách se proměnil v divoké a hlučné místo plné nepořádku. Lidé jsou zklamaní, obec je nešťastná

Zatopený lom ve Výklekách na Přerovsku se z oázy klidu a romantiky proměnil v přeplněné, hlučné místo plné nepořádku, stanů a divokých večírků. Na denním pořádku jsou policejní kontroly, starostka Výklek je z toho už nešťastná. Lidé jsou zklamaní.

Naopak voda v Poděbradech u Olomouce je na stupni jedna a dostala modrého smajlíka. Hygienici zde odebírají vzorky na Planých Loučkách a U přístaviště. "Na základě laboratorních rozborů vzorků hodnotíme vodu jako vhodnou ke koupání. Voda je nezávadná s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci," sdělila mluvčí hygieniků.

Další odběr vzorků hygienici na Plumlově plánují za deset dní, na Poděbradech až začátkem září.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky koupání, voda, kvalita, sinice, zákaz, Poděbrady, přehrada, Plumlov, Markéta Koutná, vodní nádrž Plumlov, okres Prostějov, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poděbrady modrá. Plumlovská přehrada černá, voda je plná sinic a zákaz koupání zde platí dál  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.