Počasí dnes30 °C, zítra31 °C
Pondělí 12. srpna 2024  |  Svátek má Klára
Bez reklam

Baribalové z olomoucké zoo dostali ledové koule plné ovoce. Chovatelé je tak chtějí ochladit a zabavit

Se zmraženými ledovými koulemi plnými ovoce si v těchto dnech musí poradit medvědi baribalové z olomoucké zoo. Chovatelé jim studenou potravu připravují proto, aby se zvířata ochladila, ale také kvůli tomu, aby se medvědi žijící v zajetí trochu pobavili.

Nejen zvířatům pocházejícím z arktických oblastí, ale i těm s hustou srstí se chovatelé z olomoucké zoo snaží zpříjemnit současné tropické teploty. Pro medvědy baribaly nyní připravili zamražené ledové koule plné ovoce.

"Nejprve jim fungovaly jako kopací míč, později jejich povrch narušili silnými drápy a vydobyli z něj chutné ovoce," popsal Milan Kořínek z marketingového oddělení svatokopecké zoo.

Zvířata z míst, kde teploty spadají hluboko pod bod mrazu, sice přes léto zvládnou teploty, které se přehoupnou i přes 20 stupňů, dlouhodobě ovšem hůře snášejí teploty přesahující třicítku.

"Proto mají v tropických dnech k dispozici bazény, sprchy, mohou vyhledat úkryt ve stínu stromů, v norách, případně se před sluncem schovat ve vnitřní ubikaci. Pro některá zvířata vyrábíme ledové koule, do nichž zamrazujeme ovoce. Lamy stříháme, tygr si rád vleze do bazénu, vlk do nory, sobi se během letních dnů s vysokými teplotami sprchují. Nezbytné je však zvířatům poskytnout dostatek stínu ať už v podobě vysázených stromů, či vybudováním přístřešků," vypočítala mluvčí zoo Iveta Gronská.

Z olomoucké zoo už voda neodtéká do lesa, končí v podzemních nádržích. Úpravy přišly na desítky milionů

Dešťová voda z olomoucké zoo už zbytečně nedotéká do lesa, kolem 33 milionů korun městská společnost investovala do její regulace. V zahradě je šest podzemních nádrží, které vodu zachytávají. Rekonstrukce se dotkla i centrálního rybníčku a...

Ohodnoť článek

Foto poskytlo Zoo Olomouc

Štítky teploty, zoo, ochlazení, ovoce, led, medvěd, baribal, sprcha, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baribalové z olomoucké zoo dostali ledové koule plné ovoce. Chovatelé je tak chtějí ochladit a zabavit  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.